Președintele Romalimenta, despre carnea de cal descoperită de britanici în lasagna: „Francezul a declarat clar că a cumpărat carne de cal din România”
Francezii știau că au cumpărat carne de cal din România și au înlocuit carnea în vită cu aceasta pentru a obține produse ieftine în vederea păstrării competitivității pe piață, este de părere Președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta.
„România a vândut-o drept carne de cal. Sacrificarea de cai este un lucru admis în toată Europa”, a declarat pentru gândul Sorin Minea, președintele Romalimenta. „Bila neagră nu e la români, este la ei. Francezul a declarat clar că a cumpărat carne de cal din România”, a mai adăugat el.
Minea a mai explicat, de asemenea, că din punctul său de vedere motivul care a stat la baza schimbării cărnii de vită cu cea de cal a fost acela că francezii ar fi încercat să ieftinească prețul produselor lor.
„Piața vrea un preț foarte mic. Când vrei un preț foarte mic, te aștepți să mănânci altceva. El din carnea de vită nu putea să facă prețul acesta, așa că a transformat carnea de cal în carne de vită ca să își păstreze competitivitatea”, a mai declarat președintele Romalimenta.
Acesta este de părere și că o persoană care lucrează în domeniu nu ar putea să nu facă deosebirea între carnea de cal și cea de vită, mai ales în condițiile în care aceasta se găsea în proporție de 99%. „Sunt convins că știau”, a concluzionat președintele Romalimenta.
Recent, în Marea Britanie s-a descoperit în pachetele destinate preparării de lasagna carne de cal în locul celei de vită. În urmă cu câteva zile, reprezentanții companiei britanice de congelare Findus au recunoscut că în ultimele șase luni au existat probleme legate de pachetele de carne care ar fi trebuit, în mod normal, să conțină vită, ce erau livrate de producătorul francez Comigel.
Vineri seară, președintele Comigel a anunțat că în urma unei anchete proprii s-a descoperit că un furnizor român era cel care trimitea carnea prin intermediul societății franceze Maison Spanghero. Aceasta din urmă a fost implicată în anul 2011 într-un alt scandal. Atunci reprezentanții săi au fost nevoiți să retragă de la vânzare carne de porc în urma apariției unor suspiciuni conform cărora aceasta ar fi putut fi infectată cu bacteria E.coli.