Agentia Internațională a Energiei se așteaptă ca cererea de petrol să scadă în perioada următoare, din cauza prețurilor tot mai mari. În momentul de față, cererea situându-se la 1.5 milioane de barili / zi, ea urmând să scadă la 1.4 milioane de barili / zi.
Această evoluție, precum și tendința generală – presupunând că ea se va menține o perioadă mai îndelungată – este importantă pentru țări al căror buget depind de vânzarea de petrol, precum Iran, Arabia Saudită, Irak sau Federația Rusă.
Aceasta din urmă și-a calculat bugetul inițial la un preț al barilului de $50, orice surplus având potențialul de a ajuta Rusia să-și consolideze și mai multe rezervele valutare – estimate la aproximativ 460 miliarde de dolari și de a o ajuta să-și implementeze planurile de modernizare a forțelor armate. Chiar ieri, Vladimir Putin a anunțat planurile de anul acesta cu privire la modernizarea unei părți a arsenalului nuclear.
Instabilitatea din ultimele luni din Orientul Mijlociu a avut efecte și asupra prețurilor din România. Astfel, dacă la sfârșitul lunii martie – atunci când au început problemele din Ghouta de Est – un litru de benzină 100 se vindea în București cu 5.08 lei, acum prețul poate fi și de 6.44 lei, în funcție de stația de alimentare. Iar un litru de benzină 95 se vinde cu 5.77 lei, deși la sfârșitul lunii martie se vindea și cu 5.15 lei.