Românii vor scoate, cel mai probabil, mai mulți bani din buzunar când vor cumpăra cartofi prăjiți, atât din cauza secetei din această vară, dar și a creșterii prețurilor la energie. „Producția românească de cartof este în cădere liberă”, a precizat Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful.
Producătorii spun că, din cauza secetei din această vară și a prețurilor mai mari la energie, cartofii prăjiți ar putea să se scumpească. Potrivit acestora, o altă problemă cu care se confruntă piața românească este faptul aceasta nu produce cartofi care pot fi congelați și ambalați și astfel, totul se importă.
„În afară de faptul că importăm 100% din cantitate de cartofi pai consumată în România, vom asista la scumpiri și la cartoful de consum în stare proaspătă, pentru că producția românească de cartof este în cădere liberă, ne confruntăm și cu un sezon extrem. Nu-mi aduc aminte personal în ultimii 30 de ani să avem o producție mai mică. Noi estimăm că producția mai mică cu 40% (n.r. la nivelul întregii țări)”, a susținut Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful, citat de Antena 3.
Potrivit sursei citate, prețul la cartoful proaspăt se va dubla față de aceeași perioadă a anului trecut. „Alt preț aveți dumneavoastră pe rafturile magazinelor și întotdeauna există un intermediar, care dublează sau chiar triplează prețul fermierilor. La această oră cu prețuri cuprinse între 1,50 lei și un 1,80 cu tendință de creștere probabil spre 2 lei. Ăsta este prețul de la poarta fermei astăzi ceea ce este mai scump față de anul trecut cu aproape dublu”, a precizat Romulus Oprea.
Cartofii s-au scumpit cu 41,85% în iulie, față de iulie 2021, potrivit datelor agregate de INS privind indicele prețurilor de consum. Față de decembrie anul trecut, aceștia s-au scumpit cu 9,12%. Per ansamblu, prețul măfurile alimentare s-a majorat cu 16,05%, peste media ratei anuale a inflației, de 14,96%.
În 2021, producția de cartofi în România a fost în scădere, cantitativ, față de anul precedent, ajungând la sub 1,4 milioane de tone, comparativ cu 1,6 milioane de tone, în 2020, potrivita datelor INS.
Producția de cartofi a scăzut cu 12,7% față de anul precedent, similar și suprafața cultivat, cu 14,3ă. Județele care dețin ponderi importante în producția totală de cartofi sunt: Covasna (20,9%), Suceava (20,7%), Harghita (9,9%), Dâmbovița (7,4%), Brașov (4,9%).
Potrivit INS, în 2021, suprafaţa cultivată cu cartofi a situat România pe locul șase în ierarhia statelor membre, după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia, înainte de Spania şi alte state membre cu tradiţie în cultura cartofului potrivit publicației INS „Producția vegetală la principale culturi în anul 2021”.