PREȚUL CORECT AL BENZINEI: Din 4,9 lei, 2,5 se duc la stat. Cu cât ar mai putea reduce benzinarii tariful carburanților la pompă

PREȚUL CORECT AL BENZINEI: Din 4,9 lei, 2,5 se duc la stat. Cu cât ar mai putea reduce benzinarii tariful carburanților la pompă
Publicat: 15/01/2015, 18:28
Actualizat: 20/03/2019, 19:02

La începutul săptămânii, banca de investiții Goldman Sachs a redus estimarea privind prețul mediu al petrolului pentru primul trimestru al acestul an, de la 80 de dolari pe baril la 42 de dolari pe baril. Decizia a dus la o nouă scădere a cotațiilor internaționale care au atins cel mai jos nivel din aprilie 2009 și până în prezent.

Astfel, prețul petrolului Brent cu livrare în februarie a scăzut luni cu până la 2,9% pe bursa din Londra, la 48,68 de dolari pe baril, marcând cel mai jos nivel din ultimii cinci ani și jumătate. De asemenea, cotația petrolului WTI pentru februarie a coborât cu 2,5%, la 47,16 dolari barilul la New York.

În Bulgaria, prețurile au scăzut de aproape două ori mai mult decât în România

În graficul de mai jos, este ilustrată evoluția cotațiilor internaționale ale țițeiului, mai exact indicele WTI, în comparație cu cea a prețurilor medii de la pompele din România, Bulgaria și Franța.

Prăbușirea cotațiilor țițeiului a dus la o scădere a prețurilor carburanților, însă benzinarii din România au operat reduceri mai mici decât cei din Bulgaria sau din Franța, dacă ne raportăm la datele Comisiei Europene din ultimul an.

Astfel, dacă în Bulgaria, prețul benzinei la pompă a scăzut, în medie, cu 15,3% în perioada 5 ianuarie 2013 – 6 ianuarie 2014, în România, scăderea a fost de numai 8,9 procente. În Franța, prețul unui litru de euro-super 95 a scăzut în aceeași perioadă cu 14,5%, de la 1,5 euro la 1,28 de euro.

Prețurile carburanților din România au fost influențate și de introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți, în aprilie 2014, pe litru de carburant. Premierul Victor Ponta a explicat la acea dată că banii care se vor strânge din această acciză ar urma să fie vărsați într-un fond pentru construcția de autostrăzi, însă Finanțele nu au obținut aprobarea Comsiei Europene pentru constituirea acestui capitol bugetar. Așa se face că banii au ajuns la bugetul general consolidat, fiind repartizați, la fel ca veniturile din TVA sau din impozite, către cheltuielile aparatului administrativ (salariile bugetarilor, pensii etc).

Acciza și TVA reprezintă 2,5 lei pe litru de benzină

La Petrom, prețul mediu la pompă este la ora actuală de 4,9 lei/litru, în scădere cu 22,2% față de sfârșitul lunii iunie, când era de 6,3 lei, au declarat pentru gândul surse din piață.

Fără taxe, respectiv fără a lua în calcul acciza și TVA, prețul net al unui litru de carburant este de 1,92 de lei, față de 3,05 lei în iunie.

Ponderea taxelor ca valoare în prețul carburanților a crescut de la 52% la 61%.

Astfel, acciza reprezintă 2,03 lei pe litru de benzină și 1,9 lei pe litru de motorină. Dacă adăugăm și TVA, valoarea totală a taxelor pe litru de benzină ajunge la 2,5 lei, iar la motorină la 2,3 lei.

Tampiza: Prețul benzinei ar trebui să fie de 4,5 lei pe litru

Constantin Tampiza, fost coordonator al activității Lukoil în România, este de părere că, la ora actuală, un litru de benzină ar trebui să coste în jur de 4,5 lei, având în vedere evoluția prețului țițeiului. În opinia sa, dacă barilul de petrol se va menține la acest nivel, benzinăriile din România vor afișa prețuri între 4,5 și 5 lei pe litru.

„Sigur că ar trebui să vedem prețuri mai mici, dar trebuie spus că 50 de procente din preț sunt accizele și TVA, vorbim de cealaltă jumătate de preț care a scăzut (…) Prețurile se vor afla într-o marjă de 4,5 – 5 lei pe litru”, a declarat Tampiza pentru gândul.

În opinia sa, barilul de petrol s-ar putea menține la acest nivel dacă SUA și Arabia Saudită vor continua politica de presiune la adresa Rusiei.

„Aproape 50 la sută din veniturile bugetare (ale Rusiei, n.r.) provin din vânzarea petrolului și a gazelor naturale. Impozitul pe export era de 360-400 de dolari pe tonă, iar impozitul pe resurse naturale de încă 100 de dolari pe tonă”, a explicat Tampiza.

„În țările din Orientul Mijlociu și Apropiat costul de extracție este de 0,7 dolari pe baril. Aceste țări suportă un preț de 32-35 de dolari pe tona de țiței”, a arătat el.

Cum răspund benzinarii

Contactați de gândul, reprezentanții Lukoil nu au dorit să răspundă la nicio întrebare.

Reprezentanții Rompetrol au precizat că nu doresc să aducă lămuriri suplimentare celor date săptămâna trecută.

„Pe fondul evoluției indicatorilor menționați (cotațiile internaționale ale materiilor prime și ale produselor petroliere, cursul de schimb, precum și costuri logistice și de distribuție, cele financiare necesare asigurării capitalului de lucru și a investițiilor, n.r.), în perioada 18 noiembrie – 07 ianuarie 2015, Rompetrol Downstream a modificat în scădere prețurile la carburanți de 12 ori, respectiv cu 59 de bani la motorină și 62 de bani la benzină”, au precizat ei la o solicitare gândul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă