Prețul energiei, aproape de un maxim istoric. Soluția de urgență, luată în calcul de Guvern

Prețul energiei, aproape de un maxim istoric. Soluția de urgență, luată în calcul de Guvern
Publicat: 03/08/2017, 22:07

Prețurile energiei tranzacționate pe OPCOM au început să urce de la sfârșitul lunii iunie, iar specialiștii spun că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producția și la Hidroelectrica, și la Nuclearelectrica), dar și înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

„Contractele furnizorilor de ultimă instanță expiră în această perioadă și acum se negociază încheierea de contracte noi, iar producătorii de energie verde au o pondere tot mai mare în această piață. Am solicitat la ANRE (n.n.- Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) o analiză a acestei situații și nu voi ezita să cer inclusiv plafonarea prețurilor”, a declarat ministrul Energiei, într-o emisiune la Antena 3. El a precizat, pe de altă parte că „evoluăm, ca țară, într-o piață liberă, astfel că trebuie să ne asumăm și fluctuații de preț, mai ales că România este exportator net pe piața de energie”.

„Am discutat de mai multe ori cu ANRE, le-am solicitat să ne propună orice soluție, o hotărâre de Guvern, o plafonare… Aștept, de asemenea, un raport și de la conducerea OPCOM, am sesizat și Consiliul Concurenței”, a spus Toma Petcu.

Oficialul a respins categoric ipoteza că producătorii cu capital de stat ar acționa pentru majorarea prețurilor la energie, astfel încât să atragă mai mulți bani la buget. El a precizat că din totalul sumelor de pe facturi „aproximativ 50% reprezintă energia și restul sunt taxe”.

În această iarnă, golul rămas în urma retragerii a doi traderi cu ponderi mari în piața de energie a atras ca un magnet producători și speculatori deopotrivă, astfel că prețurile au urcat la cote nefiresc de mari pentru o țară în care capacitatea de producție este de cel puțin două ori mai mare decât consumul. Astfel că de la 150-200 de lei/MWh în primele tranzacții ale anului 2017 s-a ajuns la 650 de lei/MWh după 20 ianuarie. Acum, de la mai puțin de 200 de lei/MWh în iunie s-a ajuns la 540 de lei/MWh – cotații pentru ziua de 4 august.

Totodată, „Ministerul Energiei va începe o analiză privind cauzele producției scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obișnuit. Analiza își propune să verifice dacă producția Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzată de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor. Precizăm că Ministerul Energiei a cerut în mod constant în toată această perioadă informări privind evoluția pieței de energie electrică de la autoritățile care au responsabilități de monitorizare și supraveghere a acesteia”, menționează instituția.

Potrivit Ministerului Energiei, din datele furnizate se configurează o serie de factori locali și regionali care explică situația actuală. Acești factori constau în:
– Creșterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500-8.000 de MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
– Prețuri similare în regiune. România funcționează pe o piață europeană, având bursa de energie cuplată cu alte piețe. În acest context, prețurile energiei pe bursă sunt influențate de cele de pe piețele cu care România este cuplată.
– Asigurarea consumului intern cu producători mai scumpi. Pe fondul producției mai scăzute din hidrocentrale și al creșterii consumului, România și-a asigurat necesarul de electricitate cu o contribuție consistentă în sistem a producătorilor pe cărbune și gaze, ale căror costuri de producție sunt mai ridicate.
– Aport infim în sistem al energiei eoliene. Cu câteva excepții, în cursul lunii iulie energia electrică produsă de centralele eoliene din România a fost nesemnificativă. Precizăm că, în urmă cu o săptămână, când producția de energie eoliană era semnificativ mai mare, prețul energiei pe bursă a scăzut drastic.
– Contractele de achiziție de energie ale distribuitorilor au expirat. În acest context, distribuitorii și-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creșterea cererii.
– Termocentrală operată de o companie privată, la jumătate din capacitatea de funcționare.
– Lipsa investițiilor în modernizări, retehnologizări și a punerii în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice. În acest sens aducem în discuție exemplul reactoarelor centralei nucleareletrice de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară, fapt ce a obligat la găsirea de soluții alternative pentru asigurarea consumului.

„În final, facem precizarea că, dincolo de consumurile mari de energie înregistrate în această perioadă, România este în continuare exportator net de energie. Nivelul exporturilor din primul semestru au fost cu circa 70% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, precizăm că România are capacitatea să-și asigure fără probleme consumul intern din producție proprie. Nu în ultimul rând, reamintim că țara noastră și-a asumat liberalizarea totală a prețului energiei, acesta fiind primul an în care piața este complet liberalizată”, a mai comunicat Ministerul Energiei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri