Prețul motorinei este în scădere în Europa, după ce Rusia a relaxat restricțiile privind exporturile
Prețul motorinei este în scădere în Europa, în contextul în care Rusia a relaxat interdicția exporturilor pe cale maritimă, care amenința să limiteze aprovizionarea mondială și genera preocupări că Moscova încerca să transfere pe piața petrolului războiul energetic.
Administrația de la Moscova a anunțat, vineri, că exporturile de motorină pe cale maritimă vor fi reluate, atât timp cât producătorii trimit jumătate din volum pe piața internă. Kremlinul anunțase că restricțiile impuse până acum aveau rolul de a asigura aprovizionarea pe plan intern, în contextul lipsurilor.
Decizia anunțată vineri de Moscova a accelerat vânzările de motorină la nivel internațional, iar, în Europa, prețurile au scăzut cu mai mult de 3%, în contextul în care s-au redus temerile privind scăderea aprovizionării, conform cotidianului Financial Times. Prețurile la diesel crescuseră brusc atunci când Moscova introdusese restricțiile, în urmă cu două săptămâni, dar între timp începuseră deja să scadă, pe fondul reducerilor generale de pe piețele energetice.
În momentul în care Moscova anunțase restricțiile, acum două săptămâni, Consiliul prezidențial pentru Securitate Națională din SUA afirma că manevra era o nouă dovadă că ”Rusia nu este un furnizor sigur de energie”. Rusia introdusese restricțiile în momentul în care prețurile petrolului păreau să depășească 100 de dolari pe baril prima dată anul acesta.
Majorarea prețurilor la carburanți este deja o temă de campanie electorală în Statele Unite, iar opoziția republicană denunță constant politicile Administrației Joseph Biden în domeniul energetic. Donald Trump, favorit pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidențial din 2024, acuză actuala Administrație de la Washington că neglijează producția internă de petrol.
Motorina este principala resursă energetică în economia mondială, având un rol crucial în transporturile de marfă terestre și maritime.
În pofida deciziei de acum, există în continuare preocupări că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va încerca să utilizeze forța pe care o are pe piața petrolieră pentru a influența rezultatul alegerilor din Statele Unite. Donald Trump a semnalat că, dacă va obține un nou mandat de președinte al SUA, va încerca să forțeze Ucraina să poarte negocieri cu Rusia pentru oprirea conflictului militar.
Citește și: