Prețul orezului crește constant la bursele internaționale, ajungând la maximul din ultimii 15 ani. Motivul invocat este clima.
România importă orez în cantități mari din țările producătoare ca India.
Orezăriile dispar de la un an la altul. Tot mai mulți români renunță la tradiționalul pilaf și trec la Rizoto. Gabriel Razi, analist al pieței agricole din România, spune că țara noastră nu mai produce orez ca pe vremuri fiindcă „infrastructura s-a deteriorat, astfel că sunt necesare de investiții mari din partea fermierilor români, chiar dacă condițiile meteo ne sunt favorabile”. Bulgaria, țara învecinată, este mare producătoare de orez.
Orezul în România este folosit pentru sarmale, ardei umpluți sau lapte cu orez. Potrivit statisticilor INS citate de PRO TV, un român consumă 452 grame de orez pe lună, la un preț de 3,93 lei. În magazinele românești, prețul orezului a crescut cu 13%. Este posibil să fie noi scumpiri în următoarele luni.
Deși cererea este mare, la productivitate, România stă prost. În 2014, orezul era cultivat pe 12.720 hectare. În 2024, 10 ani mai târziu, se mai produce pe doar 3.290 hectare. Claudiu Cazacu, specialist piețe financiare, spune că „producția a început să fie limitată în anumite state din cauza condițiilor meteo”.
Citește și: Ce a reușit să CUMPERE acest român, cu doar 5 lire sterline (28.85 lei) dintr-un supermarket LIDL din Anglia