Banca de investiții Morgan Stanley a scăzut proiecția de creștere a prețului petrolului pentru 2015 cu 28 de dolari față de estimarea anterioară, la 70 de dolari pe baril, ca urmare a deciziei Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a menține producția de petrol la nivelul de 30 de milioane de barili de țiței pe zi.
„Surplusul de petrol va atinge nivelul maxim în trimestrul al doilea al anului viitor, dat fiind că OPEC nu a luat nicio măsură în ceea ce privește supraproducția”, a afirmat Adam Longson, analist al Morgan Stanley.
La sfârșitul lunii noiembrie, reprezentanții OPEC au decis să nu reducă producția de petrol, rezistând apelurilor Venezuelei de a limita livrările pentru oprirea declinului cotațiilor.
De asemenea, alte instituții bancare, printre care BNP Paribas, Credit Suisse, UBS și Barclays, au redus prognozele privind prețul petrolului pentru anul viitor, în urma hotărârii OPEC.
OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.
În plus, săptămâna trecută, companiile din SUA care efectuează explorări au crescut numărul de platforme operaționale, conform datelor companiei din domeniul petrolier Baker Hughes.
La New York, prețul petrolului West Texas Imtermediate cu livrare în ianuarie a coborât luni cu 1,25 dolari, la 64,59 dolari. Contractele futures au scăzut cu 2,5% la Londra și cu 1,9% la New York.
Prețul țițeiului a scăzut cu 34% în acest an, pe fondul creșterii producției de petrol în Statele Unite la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, la 9,08 milioane de barili de țiței pe zi, și al cererii slabe la nivel global.