Prețurile petroului au înregistrat joi, 24 februarie, un nou record în ultimele 13 luni, crescând pentru a patru sesiune consecutiv.
Prețul petrolului Brent cu livrare în aprilie a ajuns joi la 67,23 dolari pe baril, crescând cu 0,3%. În fapt, a câștigat încă 19 cenți față de sesiunea precendentă. De asemenea, cel West Texas a înregistrat o creștere de 0,1%, cu 8 cenți, ajungând la 63,30 dolari pe baril, potrivit Mediafax.
Astfel, ambele contracte am înregistrat cel mai mare ivel din ultimele 13 luni, în ianuarie 2020 ajungând la un preț de 67,44 dolari cel Brent și la 63,67 WTI.
Investitorii s-au implicat mai mult datorită asigurărilor făcute de fED că ratele dobânzilor vor rămâne scăzute pentru o vreme.
De asemenea, în Texas, producția de petrol de țiței a scăzut cu 10% (reprezentând 1 milion de barili pe zi, în cursul săptămânii trecute, pe fondul vremii reci, a fost anunțul făcut de Energy Information Administration.
În acest context, aprovizionarea cu combustibil a celui mai mare consumator de petrol din lume s-ar putea să fie mai slabă deoarece intrările sale de petrol pentru rafinărie au scăzut la cel mai redus nivel din septembrie 2008.
OPEC+, organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţii acestora, inclusiv Rusia, ar urma să se întâlnească pe 4 martier pentru a discuta despre o o reducere modestă a livrărilor de petrol din aprilie, pe fondul redresării prețurilor, potrivit unor surse din organizație. Însă unii sugerează menţinerea constantă pentru moment, având în vedere riscurile legate de evoluţia pandemiei.
Preţurile petrolului sunt adesea văzute ca un barometru pentru activitatea economică.
„Cel mai mare factor care a dus la ultima creştere a preţurilor înregistrată săptămâna trecută a fost o creştere bruscă a aşteptărilor de recuperare a economiei şi creşterii cererii de petrol, pe fondul semnelor că pandemia ar putea, în sfârşit, să dea înapoi”, declara la începutul lunii februarie Vandana Hari, de la compania de date privind pieţele de petrol din Singapore Vanda Insights.