Prețul petrolului atinge MINIMUL ultimilor patru ani
Prețul petrolului Brent, de referință la bursa de la Londra, a ajuns, marți, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, de 81,86 de dolari pe baril, după ce săptămâna trecută scăzuse la 81,92 dolari pe baril, scrie Business Insider.
FOTO: Business Insider
Prețul petrolului brut, nerafinat, a ajuns la un minim al zilei de 76,50 dolari pe baril, înainte să crească din nou și să ajungă acum să fie tranzacționat la aproape 77 de dolari pe baril. Săptămâna trecută, prețul petrolului brut a atins minimul ultimilor doi ani de 76,42 de dolari pe baril.
FOTO: Business Insider
Tot săptămâna trecută, prețul petrolului WTI, referința pe piața americană, a atins cel mai redus nivel din 2011, scăzând la 76,28 dolari pe baril.
FOTO: Business Insider
Arabia Saudită, stat lider al OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol alcătuită din marii producători de petrol din lume), a explicat clar că este pregătită să lase prețul petrolului să scadă la acest nivel pentru a-și menține intact locul în sector.
Dacă arabii nu sunt dezavantajați în prezent de scăderea prețului petrolului, state precum Venezuela, Iran și Rusia devin vulnerabile. Venezuela ar avea nevoie, spre exemplu, de o dublare a prețului petrolului pentru echilibrarea bugetului.
Efectele scăderii prețului barilului de petrol se observă deja în Rusia. Bugetul de stat al Rusiei se bazează pe veniturile obținute din taxele pe exporturile de petrol. Oficialii de la Kremlin pot satisface angajamentele curente de cheltuieli doar cu petrolul ajungând la un preț de 90 de dolari pe baril, iar orice preț mai mic va forța guvernul de la Moscova să crească împrumuturile sau să taie din cheltuielile planificate.
Moneda națională, rubla, s-a depreciat cu 10% pe parcursul săptămânii trecute și cu 25% de la jumătatea anului. Aceasta a atins în ultimele săptămâni minime istorice în raport cu dolarul și cu euro.