Prețul petrolului este în creștere pe piețele internaționale din cauza confruntărilor dintre Israel și grupurile palestiniene
Prețul petrolului este în creștere pe piețele internaționale, în contextul tensiunilor generate în Orientul Mijlociu de confruntările militare dintre Israel și grupurile islamiste din Fâșia Gaza.
Prețul petrolului a crescut cu 5,4% în New York, iar la un moment dat a depășit nivelul de 87 de dolari pe baril, potrivit agenției Bloomberg.
Influența Israelului pe piața petrolului este neglijabilă, dar confruntările militare dintre armata israeliană și grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic riscă să afecteze Statele Unite și Iranul. Teheranul a devenit o sursă importantă de creștere a volumului producției de petrol pe plan global, contribuind la relaxarea condițiilor care generau creșteri de prețuri.
Eventuala decizie a Statelor Unite de a aplica sancțiuni suplimentare Iranului din cauza susținerii acordate grupurilor islamiste palestiniene ar putea afecta producția de petrol.
Iar orice acțiune militară de ripostă împotriva Iranului, pe fondul informațiilor privind implicarea în planificarea atacurilor lansate din Fâșia Gaza, ar periclita tranzitul petrolierelor prin Strâmtoarea Ormuz, o rută esențială pentru comerțul internațional.
”În acest moment, reacția prețurilor petrolului este de înțeles și proporționată, în contextul introducerii riscurilor în ecuație. Oamenii vor face comparații cu Războiul de Yom Kippur de la începutul anilor 1970, ceea ce probabil va fi, cu embargoul care a urmat, un caz extrem. Este plauzibil să nu apară perturbări semnificative ale producției”, apreciază Marcus Garvey, directorul pentru Strategii de Achiziții al companiei Macquarie Group Ltd.
Izbucnirea confruntărilor militare între armata israeliană și grupurile islamiste din Fâșia Gaza accentuează volatilitatea de pe piața petrolului. La sfârșitul lunii septembrie, prețurile pe piața Brent s-au apropiat de 100 de dolari pe barilul de petrol, din cauza deciziilor Rusiei și Arabiei Saudite de a reduce volumul producției. Prețurile s-au relaxat săptămâna trecută, pe fondul atenuării preocupărilor referitoare la consum și la fluxurile financiare.
Conflictul israelo-palestinian ar putea avea repercusiuni ample pe piața petrolului. Spre exemplu, analiștii companiei bancare Citigroup avertizează că Arabia Saudită ar putea reduce producția cu un milion de barili pe zi. Experții grupului Societe Generale atrag atenția că tensiunile geopolitice ar putea genera majorarea prețului petrolului cu 5-10 dolari pe baril.
Citește și: