Prețul petrolului este ÎN CREȘTERE pe plan internațional, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și al crizei din Libia

Publicat: 26 08. 2024, 18:28

Prețul petrolului a crescut, luni, cu aproximativ 3% pe bursele internaționale, pe fondul intensificării preocupărilor referitoare la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și al scăderii producției în Libia.

Pe bursa europeană Brent, prețul petrolului a crescut cu 2,28 dolari, respectiv cu 2,89%, atingând nivelul de 81,3 dolari pe baril, în timp ce, în Statele Unite, prețul a ajuns la 77,3 dolari, o creștere de 3,3%, conform agenției Reuters.

Vineri, prețul petrolului crescuse cu 2% pe plan internațional.

”Par justificate achizițiile pe termen scurt”, explică Dennis Kissler, analist și vicepreședintele grupului de consultanță BOK Financial, făcând referire la tensiunile din Orientul Mijlociu și la scăderea producției în Libia.

Israelul a efectuat bombardamente masive în Liban, printr-o acțiune preventivă care ar avea rolul împiedicării unui atac semnificativ al organizației șiite Hezbollah. În plus, negocierile dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas par a fi în impas.

Pe de altă parte, Guvernul din estul Libiei a anunțat oprirea operațiunilor de extragere a petrolului, precum și a rafinării și exporturilor.

”Cel mai mare risc asupra piețelor petrolului este asociat unor noi scăderi ale producției în Libia, din cauza tensiunilor locale, ceea ce riscă să aducă producția de la un milion de barili pe zi la zero”, atrage atenția Giovanni Staunovo, analist la grupul bancar elvețian UBS.

Investitorii rămân precauți din cauza manevrelor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a asociaților (OPEC+), care intenționează să crească producția anul acesta, afirmă Priyanka Sachdeva, de la grupul de consultanță Philip Nova.

”Cei mai mulți experți se așteaptă ca cererea pentru petrol să fie de circa un milion de dolari pe zi. Dacă Libia ajunge la un nou război civil, balanța pe anul 2025 ar putea fi similară cu cea de anul acesta, în pofida creșterii volumului producției în Arabia Saudită și Rusia”, explică Viktor Katona, analist la compania Kpler.

Foto: Profimedia

Citește și:

Anunțul lui Marcel CIOLACU privind recalcularea PENSIILOR: Am cerut o simulare legată de creșterea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 lei