Agenția Internațională de Energie vede „lumina de la capătul tunelului”, însă mulți analiști avertizează că, asemenea eșecului de anul trecut de a readuce prețurile la niveluri mai ridicate, această nouă creștere se va spulbera după ce prețurile vor ajunge destul de mari pentru a ține țițeiul din Statele Unite pe linia de plutire.
„Dacă prețurile vor continua să crească, producția SUA va fi extrem de sensibilă. Scăderea producției Statelor Unite este unul dintre punctele cheie pentru a obține echilibrul dintre cerere și ofertă, însă este foarte posibil să nu se întâmple niciodată”, a spus Jamie Webster, vicepreședinte la IHS Energy. Asta înseamnă că este posibil ca prețurile să scadă din nou.
Prețul barilului de petrol a recuperat aproape 40% după minimul ultimelor 12 ani, atins în ianuarie – 27,10 dolari barilul. Având în vedere că producția de țiței din afara Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol ar putea traversa anul acesta cea mai mare criză din 1992, este posibil ca prețurile să fi atins limita de jos. Analiștii avertizează că o revenire a prețurilor peste 50 de dolari barilul este foarte dificilă.