Prima pagină » Economic » Prețul porumbului atinge un nou nivel record, după înrăutățirea estimării privind recolta în SUA

Prețul porumbului atinge un nou nivel record, după înrăutățirea estimării privind recolta în SUA

Prețul porumbului atinge un nou nivel record, după înrăutățirea estimării privind recolta în SUA
Prețul porumbului a crescut vineri la un nou nivel record după ce autoritățile americane au anunțat că seceta care devastează cea mai importantă regiune agricolă a SUA a distrus a șasea parte a recoltei de proumb în numai o lună, potrivit Financial Times.

Prețul porumbului a crescut vineri la un nou nivel record după ce autoritățile americane au anunțat că seceta care devastează cea mai importantă regiune agricolă a SUA a distrus a șasea parte a recoltei de proumb în numai o lună, potrivit Financial Times.

pentru Agricultură al SUA a revizuit în scădere cu 16,9%, față de iulie, estimarea pentru recolta de proumb din acest an, la 10,779 miliarde de bușeli (1 bușel-25,4 kilograme). În urma datelor, cotația porumbului în contractele futures a urcat cu peste 3%, la 8,437 dolari pe bușel.

Prețurile la grâu, porumb și soia au crescut deja cu 25-50% din iunie, iar pentru porumb și soia au depășit maximele atinse în timpul crizei alimentare din 2007-2008.

Statele Unite este cel mai mare exportator de porumb și un furnizor cheie de alte materii prime pentru industria alimentară, precum soia și grâu.

Avansul susținut al prețurilor trezește amintiri legate de criza din 2007-2008, când prețurile record la alimente au declanșat revolte în peste 30 de țări, din Bangladesh până în Haiti, potrivit Financial Times.

Politicienii sunt tot mai îngrijorați de actuala situație a aprovizionării cu alimente. Situația este „precară”, a scris, vineri, într-o opinie pentru Financial Times, secretarul general al Agenției pentru Alimente și Agricultură a ONU, José Graziano da Silva.

„Chiar daca actuala situație este precară și s-ar putea deteriora și mai mult dacă persistă condițiile meteo nefavorabile, nu este încă o criză. Riscurile sunt, însă, ridicate, iar răspunsuri greșite la această situație ar putea crea o nouă criză”, a scris el.

Departamentul pentru Agricultură al SUA a redus puternic și estimarea privind recolta de soia, în scădere cu 11,7% față de iulie, la 2,69 miliarde de bușeli (1 bușel-27,2 kilograme).

Prognozele s-au situat mult sub estimările analiștilor atât pentru porumb cât și pentru soia, notează Financial Times.

Secretarul SUA pentru agricultură, Tom Vilsack, a avertizat că adevărata imagine de ansamblu a aprovizionării cu alimente va fi disponibilă doar mai târziu în acest an.

„În trecut, estimările au fost greșite în anii de secetă. Trebuie să fim conștienți de acest fapt. S-ar putea să nu avem datele până la startul recoltării”, a spus el.

Estimarea înrăutățită va crește, probabil, presiunea asupra statului american în legătură cu producția de etanol, care conumă circa 40% din recolta de porumb.

Și în România seceta a afectat puternic culturile de porumb. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că seceta afectează două culturi foarte importante, porumbul și floarea soarelui, dar nu a dorit să estimeze valoarea pagubelor.

Agricultorii cer însă instituirea stării de urgență din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, a declarat la finele lui iulie pentru MEDIAFAX Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care susținea că 80% din cultura de porumb este compromisă.

Citește și