Prețul uriaș plătit de români pentru criza politică din ultimele zile: sunt miliarde de euro
Cursul valutar a urcat pe palierul 4,59 lei/euro, față de 4,55 lei/euro în zilele dinaintea declanșării crizei politice, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, importurile s-au scumpit automat cu 60 de milioane de lei (peste 13 milioane de euro). Importurile unei luni obișnuite însumează 5,5 miliarde de euro; la cursul normal, de 4,55 lei/euro, acestea ar însemna 25 de miliarde de lei, dar la cursul destabilizat pe fondul crizei, de 4,59 lei/euro, valoarea lor crește cu 240 de milioane de lei, la 25,24 miliarde de lei. Adică, raportat la o săptămână, importurile s-au scumpit cu 60 de milioane de lei.
Necesarul de finanțare stabilit de Ministerul Finanțelor pentru 2017 este de 3 miliarde de euro, bani pe care România îi poate atrage de pe piețele financiare internaționale cu o dobândă de 3,75%. Un cost de finanțare, adică, de 112 milioane de euro. Dacă această dobândă ar crește – pe fondul aversiunii la risc a investitorilor, generată de tensiunile politice – doar cu 0,25 puncte procentuale, la 4%, atunci costul de finanțare a României ar crește la 120 de milioane de euro. Opt milioane de euro în plus la dobânzi, numai din cauza turbulențelor.
Pentru a realiza în cele 365 de zile ale anului 2017 Produsul Intern Brut (PIB) prognozat de 816 miliarde de lei, economia României trebuie să aducă un aport zilnic de 2,2 miliarde de lei. Sau un aport de 15,6 miliarde de lei pe săptămână. Dar în zilele de criză economia stagnează și afacerile intră într-o expectativă care duce la înjumătățirea aportului la PIB. Se realizează, astfel, doar un miliard de lei pe zi, respectiv 7 miliarde de lei pe săptămână, ceea ce înseamnă o scădere cu 9 miliarde de lei (două miliarde de euro) a aportului economiei la PIB.
În fine, indicele BET al Bursei de Valori a pierdut, în această săptămână, 1,63% din valoare. Ceea ce, la capitalizarea inițială de 34,3 miliarde de lei, înseamnă o reducere până la 33,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, un minus de 550 de milioane de lei (122 de milioane de euro) generat de aceeași criză politică.
Un ultim exemplu ar putea fi la nivelul chiriei plătite în România de aproximativ 300.000 de persoane (din care 85.000 numai în București): la o chirie medie de 300 de euro, echivalentul acesteia în lei a crescut – pe fondul deprecierii leului în această săptămână de criză – de la 1.365 la 1.377 de lei. Poate că nu e mult, ca sumă, dar este cu siguranță un semnal negativ având în vedere inutilitatea acestui efort financiar suplimentar.