Dacă analizăm cheltuielile unei gospodării românești, observăm că 27,8% din bani se duc pe alimente. Procentul este de peste două ori mai mare decât media europeană, care este de doar 12%, potrivit datelor Eurostat.
România este urmată în acest top de Lituania (21,6%), Estonia (20,3%) și Bulgaria (19,2%).În cazul acestor țări, bugetul alocat pentru hrană nu depășește 22% din totalul cheltuielilor. Spre exemplu, în cazul bulgarilor, banii dați pe alimente reprezintă 19% din valoarea totală a plăților.
Cea mai mică pondere a cheltuielilor pe mâncare o au gospodăriile din Marea Britanie (8,2%), Luxemburg (8,9%) și Irlanda (9,2%). Aici, mai puțin de 10% din cheltuieli se duc pe hrană. Însă, în aceste state și nivelul veniturilor este mult mai mare decât în România și celelalte state din estul Europei.
Cheltuielile pentru hrană sunt a treia cea mai importantă categorie de cheltuieli dintr-o gospodărie, după utilități (24,2%) și transport (13%).
Foto: Hepta