Prețurile alimentelor la nivel global au coborât în aprilie, pentru prima dată în acest an, ca urmare a ieftinirii zahărului și cerealelor, și s-ar putea înscrie pe un trend descendent în următoarele luni, potrivit Organizației pentru Alimente și Agricultură a ONU.
Indicele Prețurilor Alimentelor, prin care organizația urmărește lunar evoluția prețurilor pe piața mondială pentru un coș format din cereale, oleaginoase, lactate, carne și zahăr, s-a situat la 214 puncte în aprilie, comparativ cu 217 puncte în martie, lună pentru care datele au fost revizuite, potrivit Reuters.
Nivelul indicelui a fost împins în jos de scăderile lunare cu 2,5% a prețul porumbului, cu 1% la grâu și cu 5% la zahăr, care au anulat majorarea cu 2,2% la uleiuri vegetale.
„Prețurile vor rămâne, probabil, sub o presiune de scădere în următoarele câteva luni”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist la Organizația pentru Alimente și Agricultură, adăugând că vremea rămâne un factor critic.
Prețul soia, aflat în creștere de la începutul anului, va continua, probabil, să urce, punând presiune și pe cotația porumbului, a adăugat Abbassian.