Prețurile alimentelor la nivel mondial au consemnat în mai cea mai abruptă scădere în doi ani
Prețurile alimentelor la nivel mondial au înregistrat în luna mai cea mai abruptă scădere din ultimii doi ani, în frunte cu lactatele, cerealele și zahărul, potrivit buletinului statistic prezentat joi de FAO, Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Organizației Națiunilor Unite, informează Mediafax.
Indicele măsurat de FAO, care ia în calcul prețurile a 55 de alimente și tipuri de hrană, a scăzut în luna mai cu 4,2%.
„Prețurile internaționale au scăzut în ultimele săptămâni pentru majoritatea mărfurilor, datorită perspectivelor în general favorabile privind oferta, în contextul incertitudinilor economice tot mai intense și aprecierii dolarului american”, notează instituția din cadrul ONU.
Indicele prețurilor alimentelor a înregistrat astfel cea mai abruptă scădere din martie 2010, când a coborât cu 4,3%.
Producția mondială de lapte va crește în acest an cu 2,7%, la 750,1 milioane de tone, după un avans de 2,3% în 2011, potrivit estimărilor FAO.
Prețurile contractelor futures cu porumb au scăzut în luna mai la bursa de mărfuri de la Chicago cu 12%, în așteptarea unor recolte record la nivel mondial.
Cotațiile grâului au coborât totodată la Chicago cu 1,6%, iar prețurile la soia au scăzut cu 11%.