Sancțiunile americanilor și europenilor asupra Moscovei nu par să-și facă efectele imediate, dar sunt alți factori ce ar putea duce economia rusă în declin pe termen lung.
Economia Rusiei este supraîncălzită din cauza alocării bugetului pentru război și producția în masă a tancurilor, obuzierelor, avioanelor și rachetelor la nivelul celui de-al Doilea Război Mondial.
Plățile către soldați cresc din cauza cererilor. Creșterea inflației pune presiune și asupra băncii centrale rusești, dobânda cheie fiind la 16%, un nivel prea mare pentru creditare, transmite Digi24.
POLITICO a scris că în noiembrie 2023, prețul minim la vodcă a crescut cu 7%. Prețul actual pentru fiecare litru de vodcă este de 602 ruble. Euronews scrie că prețurile unor alimente a crescut și cu 70% în Rusia.
Rusia, îndreptată spre o economie de război, este în creștere datorită comerțului cu China, India, Iran și Coreea de Nord. Deși sancțiunile nu provoacă efectele dorite imediat, mai degrabă producția de armament și investițiile majore în dotările armatei tins să sufoce economia rusă.