Prima pagină » Economic » Prețurile producției industriale au scăzut cu 0,2% în iunie față de mai

Prețurile producției industriale au scăzut cu 0,2% în iunie față de mai

Prețurile producției industriale au scăzut cu 0,2% în iunie față de mai
Prețurile producției industriale pe total piața internă și piața externă au scăzut în luna iunie cu 0,2% față de mai, dar comparativ cu iunie 2011 sunt în creștere cu 5,8%, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

Prețurile producției industriale pe total piața internă și piața externă au scăzut în luna iunie cu 0,2% față de mai, dar comparativ cu iunie 2011 sunt în creștere cu 5,8%, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS), informează Mediafax.

„După destinație, prețurile producției industriale pentru piața internă și prețurile producției industriale pentru piața externă au scăzut cu 0,1%, respectiv cu 0,3%”, se arată într-un comunicat al INS.

Pe sectoarele de activitate s-au înregistrat creșteri de preț în iunie față de mai în industria extractivă (0,9%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,2%).

La distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare, prețurile s-au situat aproape la același nivel cu cele din luna precedentă. În industria prelucrătoare prețurile au scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creșteri de preț în industria bunurilor de uz curent (0,5%), industria bunurilor de capital (0,4%), industria bunurilor de folosință îndelungată (0,3%) și industria bunurilor intermediare (0,2%), în timp ce industria energetică a înregistrat scăderi de prețuri de 1,4%.

Față de iunie 2011, s-au remarcat creșteri ale prețurilor, pe sectoare de activitate, la distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (28,9%), în industria prelucrătoare (6,1%), în industria extractivă (4,4%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (2,3%).

Totodată, pe marile grupe industriale, produsele din industria energetică au consemnat un avans de 7,6%. Pe de altă parte, industrii care s-au situat cu creșteri sub nivelul înregistrat pe total au fost industria bunurilor de uz curent (5,6%), industria bunurilor de capital (4,6%), industria bunurilor intermediare (4,6%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (4,1%). (Raluca Ghinea)

Citește și