Prețurile produselor industriale sunt în scădere în Uniunea Europeană, inclusiv în ROMÂNIA

Publicat: 05 03. 2024, 16:56

Prețurile produselor industriale sunt în scădere în Uniunea Europeană, inclusiv în România, ceea ce ar putea semnala Băncii Centrale Europene (BCE) o tendință de reducere a presiunilor inflaționiste.

”În ianuarie 2024, prin comparație cu decembrie 2023, prețurile produselor industriale au scăzut cu 0,9% atât în zona euro, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene. Comparativ cu valorile din ianuarie 2023, scăderile sunt de 8,6% în zona euro și de 8,4% în întreaga Uniune Europeană”, anunță Oficiul UE pentru Statistici (Eurostat).

În România, prețurile produselor industriale au scăzut cu 0,3% în ultima lună, iar, în ultimul an, scăderea a fost de 8,0%, potrivit estimărilor Eurostat.

Cele mai mari scăderi ale prețurilor produselor industriale s-au înregistrat, în ultimul an, în Irlanda (-21,5%), Bulgaria (-17,8%) și Letonia (-12,3%), iar cele mai mari creșteri au fost raportate în Luxemburg (+15,0%), Malta (+0,7%) și Slovenia (+0,3%). Costurile produselor industriale au scăzut cu 5,1% în Franța în ultimul an.

Cele mai mari scăderi de prețuri din ultimul an s-au înregistrat în domeniul energiei, -21,3% în zona euro și – 20,1% în întreaga Uniune Europeană.

În schimb, costurile asociate capitalului au evoluat cu 2,1% în zona euro în ultimul an și cu 1,9% la nivelul întregii Uniuni Europene.

Inflația în zona euro rămâne peste ținta optimă de 2,0%

Scăderile prețurilor industriale intervin în contextul în care Banca Centrală Europeană a aplicat o politică monetară strictă în ultimul an, în eforturile de reducere și stabilizare a inflației.

În februarie, inflația anuală în zona euro a fost de 2,6%, în scădere ușoară de la 2,8% în ianuarie. Prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cel mai mult în ultimul an (4,0%, în scădere de la 5,6% în ianuarie), fiind urmate de servicii (o progresie de 3,9%), și de produsele industriale non-energetice (1,6%).

Persistența progresiei prețurilor în Franța și Spania reduce speranțele unei decizii a BCE de a diminua dobânzile de referință în martie. Președintele BCE, Christine Lagarde, a transmis, în Parlamentul European, că politica monetară strictă va fi menținută până la atingerea obiectivelor.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor BCE trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și a duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a afirmat Lagarde.

Foto: Profimedia

Citește și:

THE TELEGRAPH: Politica monetară strictă ar putea continua câțiva ani, în contextul tensiunilor geopolitice persistente