Previziune sumbră făcută de specialiștii Băncii Mondiale cu privire la momentul când omenirea va depăși criza Covid. „Redresarea ar putea dura cinci ani”, arată ultima analiză a BM, prezentată pe larg într-o conferință de presă de Carmen Reinhart, economist-șef al Băncii Mondiale.
La Madrid, acolo unde se desfășoară o importantă reuniune pe teme economice, Carmen Reinhart a vorbit despre criza Covid și sfârșitul ei: „Va exista probabil o redresare rapidă imediat după ridicarea tuturor restricţiilor, dar redresarea cu adevărat ar putea dura cinci ani”.
Pe de altă parte, Banca Mondială arată că recesiunea provocată de pandemie va dura mai mult în unele ţări decât în altele şi vor fi exacerbate inegalităţile deoarece săracii sunt cei mai loviţi într-o criză. De altfel, pericolul sărăciei este unul dintre avertismentele lansate de Banca Mondială. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, ratele sărăciei pe plan global vor creşte în urma acestei crizei, a avertizat economistul-şef al BM.
În 2015, ultimul an cu date oficiale ale Băncii Mondiale, 734 milioane de oameni trăiau în sărăcie extremă, adică aproximativ 10% din populaţia globului la acea vreme. De atunci, numărul celor care trăiesc cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi a continuat să crească.
În prezent, această deteriorare a situației este pusă pe seama unor factori, cum ar fi locurile de muncă distruse de pandemie şi dificultăţile de aprovizionare din economie, care complică accesul la hrană în multe regiuni de pe glob.