SUA rămâne într-o criză profundă și prezintă un risc grav de recesiune care se înrăutățește și va dura cel puțin încă un an, au avertizat economiștii luni.
Aproximativ jumătate din membrii National Association of Business Economics se așteaptă că Produsul Intern Brut (PIB) al țării va reveni la nivelul de dinainte de pandemie abia în 2022. O mare parte din acești experți au preconizat că piața muncii din SUA își va reveni abia, cel mai devreme, în februarie 2022, relatează CNN.
De asemenea, aproape 80% din aceștia au susținut că există un risc de 25% ca recesiunea SUA să aibă o evoluție cu două vârfuri – economia va începe să își revină, însă se va agrava din nou înainte de a reveni la nivelul de dinainte de pandemie.
Washingtonul a adoptat un pachet fără precedent de stimulente în contextul pandemiei de coronavirus. Însă economiștii se împart în două tabere în privința acestui aspect: 40% au susținut că nu este sufiecient, în timp ce 37% au considerat că pachetul a fost pe măsura crizei. Ceilalți au fost de părere că autoritățile de la Washington au făcut chiar prea mult.
62% din membrii National Association of Business Economics (NABE) au susținut că fostul vicepreședinte Joe biden, candidatul democraților la prezidențiale, ar fi mai potrivit pentru a„ declanșa” o creștere economică decât Donald Trump.
Recent, un economist a făcut de asemenea previziuni întunecate referitoare la economia SUA, cu precădere la dolar.
În Statele Unite ale Americii, inflația ar urma să ajungă la un nivel fără precedent, iar stilul de viață se va scumpi radical, foarte repede, avertizează stockbrockerul Peter Schiff.
Rata la care SUA imprimă bani este fără precent, mai punctează acesta, iar deficitele „sunt foarte mari și Guvernul cheltuie mai mulți bani decât a făcut-o vreodată”.
Peter Schiff, care este CEO al Euro Pacific Capital, a declarat pentru Money Show că mai mult de 60 de cenți din fiecare dolar pe care Guvernul îl cheltuie sunt printați. Astfel, Rezerva Federală printează mai mulți bani pe care Guvernul american îi cheltuie decât cei pe care îi colectează din taxe.
„Este un mit faptul că economia SUA era puternică înainte de COVID. Total greșit! Era la cel mai slab nivel văzut vreodată. Era cea mai mare bulă care a existat. Din această cauza economia a implodat foarte repede în urma lockdown-urilor impuse din cauza pandemiei. Lucrurile au început să fie vizile în cel de-al treilea trimestru din 2018… Iar dolarul începe să fie devalorizat”, a explicat economistul.
De asemenea, acesta atrage atenția – „tot ce a făcut Guvernul după criza din 2008 a fost o greșeală”, punctând că toate politicile monetare și fiscale au fost greșite.
„Drept consecință, nu ne-am revenit niciodată cu adevărat după criză, care a fost provocată de Rezerva Federală și de Guvern. Pur și simplu am înrăutățit toate cauzele crizei”, a mai explicat acesta.