Prima pagină » Economic » Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole românești, proiect depus de PNL la Senat

Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole românești, proiect depus de PNL la Senat

Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole românești, proiect depus de PNL la Senat
Mai mulți parlamentari PNL au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare, respectiv 200 euro/tonă și 100 euro/tonă pentru produsele direct pentru consum.

După promulgare, prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020 și se aplică până la data de 31 decembrie 2022, arată proiectul.

„Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate către unitpți de procesare ți nu poate depăși 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 euro anual pe beneficiar”, prevede proiectul legislativ.

Potrivit propunerii legislative, cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la centrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma.

„Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii. În funcție de opțiunea beneficiarului aceasta poate fi plătită prin mandat poștal sau prin virament în contul curent al beneficiarului”, conform inițiativei legislative a liberalilor.

Parlamentarii PNL susțin că proiectul sprijină consumul produselor românești, care au o calitate care nu poate fi contestată.

„Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producției agricole autohtone, prin comercializare, în piața locală, națională. Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare românești a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaște după perioada destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantității de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creșterea veniturilor producătorilor agricoli”, arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Liberalii mai spun că impactul bugetar va fi unul pozitiv.

„Potrivit acestei măsuri, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TBA încasat înainte de obținerea primei de comercializare, care pentru producția zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite și contribuții mai mari, ca urmare a stimulării creșterii afacerilor procesatorilor”, conforms sursei citate.

Propunerea legislativă pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produse primare a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

 

Citește și