Prima pagină » Economic » Prima fază a proiectului gazoductului BRUA, finalizată. Klaus Iohannis: Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. Felicit compania Transgaz / Orban: România și-a îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni | GALERIE FOTO

Prima fază a proiectului gazoductului BRUA, finalizată. Klaus Iohannis: Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. Felicit compania Transgaz / Orban: România și-a îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni | GALERIE FOTO

Președintele României, Klaus Iohannis, dar și premierul Ludovic Orban, au participat sâmbătă la ceremonia de marcare a finalizării primei faze a proiectului BRUA, care a avut loc la stația Jupa, din județul Caraș-Severin.

De asemenea, la eveniment au mai participat și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Economiei, Virgil Popescu și consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, potrivit unui comunicat de presă al companiei Transgaz.

Klaus Iohannis a transmis, cu ocazia discursului susținut sâmbătă, felicitări companiei Transgaz și conducerii acesteia pentru finalizarea primei faze a proiectului, pe care l-a descris ca fiind „cel mai ambițios din domeniul energiei” din România.

„În primul rând, felicitări! Felicit compania Transgaz și conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei. Atenție! Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. Este gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură și cu fonduri europene. Este o realizare deosebită, cu o încărcătură simbolică și prin faptul că pentru că marchează în pragul zilei naționale îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România. Anul trecut cu ocazia inaugurării unei alte stații de comprimare din cadrul proiectului BRUA am decorat compania Transgaz pentru rezultatele sale.

Vizita de astăzi reprezintă încă o confirmare a ceea ce am spus anul trecut. Și anume că Transgaz este o companie matură, aflată pe drumul dezvoltării la scară regională și capabilă de rezultate valoroase.

Vă felicit, domnule director, pe dumneavoastră și întreaga echipă Transgaz! Vă doresc mult succes în continuare și aștept vești la fel de bune și despre alte inițiative care să apropie România de statutul de hub energetic regional”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Dezvoltarea proiectului BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice

 Șeful statului a vorbit și despre importanța deosebită a acestui proiect, atât pentru securitatea energetică a României, cât și pentru cea a întregii Uniuni Europene.

„Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializările exploatărilor offshore din Marea Neagră, care sperăm să debuteze cât mai curând, România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor. În acest sens, am convingerea fermă că fondurile investite în infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decât o poziționare competitivă a României pe piețe de profil sau o reafirmare a credibilității țării noastre ca partener etalon în creșterea securității energetice în întreaga regiune.

Aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse va satisface mai bine cererea pe piața internă și va conduce la un nivel sporit de predictibilitate și securitate în aprovizionare pentru consumatorii din România. Să nu uităm că, în România, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate din gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite, neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul. Programul Național de Racordare la Sistemul de Distribuție al Gazelor Naturale inițiat de guvernul liberal în vara acestui an are ca obiectiv tocmai rezolvarea acestor probleme. Conectarea comunităților din România în ritm accelerat la resursele de gaze naturale reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează pe zi ce trece. Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care țara noastră le are, care trebuie să fie exploatate inteligent, corect și eficient. În același timp doresc să încurajez, în contextul provocărilor asociate Pactului Green Deal, și orientarea spre investiții în capacități de transport pentru combustibilul viitorului: hidrogenul”, a adăugat șeful statului.

Ludovic Orban: Ne-am îndeplinit obligațiile față de partenerii europeni. Transgaz dezvoltă proiecte extrem de importante

Finalizarea gazoductului BRUA reprezintă o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând astfel diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale Uniunii Europene, a declarat, la rândul său, premierul Ludovic Orban.

„Mă bucur că putem să marcăm finalizarea unei investiții extrem de importante nu numai pentru România, ci unei investiții extrem de importante pentru Europa. Se știe că proiectul gazoductului BRUA – care vine de la inițialele Bulgaria – România – Ungaria – Austria – are rolul de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural ale Uniunii Europene, în special cu legarea la conducta TAP care aduce gaz din Azerbaidjan. De asemenea, există mai multe conexiuni posibile care pot să permită această diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural de care are atâta nevoie România. De asemenea, gazoductul BRUA este extrem de important, alături de alte investiții care urmează să fie realizate și pentru fructificarea optimă a zăcămintelor de gaz natural de care dispune România. Este o investiție mare.

Sigur, asta este prima fază a BRUA. Sigur că noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare, evident, și câteva lucruri care nu depind de noi, depind de partenerii bulgari și partenerii ungari și suntem încredințați, că până la urmă, o politică ce este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii noștri de la nivel european.

Aș vrea să menționez cu această ocazie proiecte extrem de importante pe care le dezvoltă Transgaz. Știți foarte bine că am lansat un Plan Național de Dezvoltare, care este, practic, Planul care reușește să adune toate programele de care beneficiază România. Planul Național de Reconstrucție și Reziliență, finanțarea din bugetul multianual al Uniunii Europene, celelalte tipuri de finanțări de care beneficiază România, de asemenea, finanțările pe care le avem din partea unor parteneri instituționali precum BERD, BEI, Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și așa mai departe.

Primul obiectiv de investiții care va fi realizat în următoarea perioadă este asigurarea legăturii dintre BRUA și zăcămintele de gaz natural de la Marea Neagră prin intermediului gazoductului Podișor-Tuzla, care practic face legătura între zăcământul de gaz natural de la Marea Neagră și gazoductul BRUA pentru o valorificare superioară a acestor zăcăminte de gaz. De asemenea, sunt în curs de derulare, sau urmează să înceapă foarte multe magistrale de gaz natural”, a spus Orban sâmbătă.

Ion Sterian: Transgaz și-a îndeplinit misiunea de a crește și dezvolta nivelul de securitate energetică a României

Prezent la eveniment, directorul general al SNTGN Transgaz, Ion Sterian, a explicat că proiectul este unul de interes european, iar prin finalizarea acestei faze, Transgaz „și-a îndeplinit misiunea de a crește și dezvolta nivelul de securitate energetică a României”.

„Prin finalizarea primei faze a Proiectului BRUA, proiect inclus pe lista actualizată a proiectelor de interes comun ale Uniunii Europene, Transgaz și-a îndeplinit misiunea de a crește și dezvolta nivelul de securitate energetică a României, și-a îndeplinit obligațiile față de Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea nivelului de interconectare a României. Interconectorul BRUA reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea Sistemului Național de Transport gaze naturale. Odată cu punerea lui în funcțiune, România se conectează la culoarele regionale de transport și va putea să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piața internă și va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român. În același timp, BRUA va însemna și o cale de acces la piețele europene pentru viitoarea producție de gaze naturale extrase de România din Marea Neagră.

În urma finalizării execuției conductei BRUA a rezultat o lungime de 484 km. Valoarea bugetată a proiectului a fost de 479 milioane euro iar valoarea de realizare a proiectului de 423 milioane euro. Transgaz a reușit implementarea proiectului BRUA faza 1 cu o economie de 11% față de valoarea bugetată inițial, în principal ca urmare a încheierii contractelor prin proceduri de achiziție transparente, într-un mediu concurențial, fapt ce a condus la atribuirea contractelor sub valoarea estimată. Cu titlu de exemplu, doar din achiziția de material tubular, Transgaz a înregistrat o economie de 40 milioane EUR comparativ cu valoarea estimată de lansare a licitației”, a spus directorul Transgaz.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și