Prima pagină » Economic » Prima instituție publică al cărei șef recunoaște că salariile vor scădea de la 1 ianuarie

Prima instituție publică al cărei șef recunoaște că salariile vor scădea de la 1 ianuarie

Prima instituție publică al cărei șef recunoaște că salariile vor scădea de la 1 ianuarie
Detalii pe Gândul

„Am rugat Guvernul fie să ne excepteze, așa cum s-a întâmplat cu ANRE sau ANCOM, fie să beneficiem de creșterea de 15% care se aplică câtorva ministere pentru complexitatea muncii și să ne permită să acordăm indemnizațiile de performanță pentru care avem fonduri proprii, dar sunt blocate prin lege. La ora actuală, salariile inspectorilor sunt similare celor din ministere, precum este Ministerul Finanțelor”, a declarat Bogdan Chirițoiu, pentru MEDIAFAX.

Președintele Consiliului Concurenței a precizat că există riscul ca inspectorii care se ocupă de investigațiile Autorității să migreze către mediul privat în contextul scăderilor salariale.

„Să nu uităm că inspectorii sunt cei care instrumentează investigațiile Consiliului, că s-a investit mult în pregătirea lor profesională, expertiza lor fiind necesară pentru implementarea politicilor publice și măsurilor guvernului. În aceste condiții riscăm să îi pierdem în favoarea mediului privat, companii multinaționale și case de avocatură încercând de mai multă vreme să îi atragă”, a adăugat Chirițoiu.

Comisiile de specialitate reunite au avizat marți bugetul Consiliului Concurenței. 

De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”.

„Nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, precizează Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În acest sens, „sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare”.

Potrivit MFP, măsurile „nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodată, „având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

Autor
Autor

Citește și