Prima pagină » Economic » PRIMA LUMINĂ pentru casele ÎN BEZNĂ. Vouchere de 7.000 de lei printr-un program național

PRIMA LUMINĂ pentru casele ÎN BEZNĂ. Vouchere de 7.000 de lei printr-un program național

PRIMA LUMINĂ pentru casele ÎN BEZNĂ. Vouchere de 7.000 de lei printr-un program național
Prima Lumină. Vouchere de 7.000 de lei, pentru racordarea gospodăriilor fără curent la o sursă de energie electrică. Vezi condițiile de înscriere

Propunerea legislativă se adresează exclusiv gospodăriilor care nu beneficiază de energie electrică.

Voucherele de lumină pot fi utilizate pentru achiziționarea următoarelor soluții tehnice:

– panouri fotovoltaice și accesorii (acumulatori, regulator solar, invertor);

– echipamente pentru producerea energiei hidroelectrice;

– mori de vânt;

– conectarea la rețeaua electrică de distribuție publică, precum pentru alte surse de energie regenerabilă disponibile.

Potrivit legii, bonurile valorice pentru racordarea la o sursă de energie electrică nu sunt incluse în veniturile de natură salarială, nu sunt impozabile și nu se iau în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere și nici la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială sau alte prestații sociale.

„În scopul îmbunătățirii gradului de acces a gospodăriilor izolate și a consumatorilor vulnerabili la rețeaua de energie electrică sau la alte surse de energie electrică se instituie Programul Național Prima Lumină>>”, potrivit proiectului de lege.

Propunerea legislativă prevede acordarea gratuită, de la stat, a unui singur „voucher de lumină” în valoare de 7.000 de lei, care poate fi folosit pentru a acoperi costurile echipamentelor și costurile auxiliare de transport și instalare”. în vederea racordării unei gospodării la o sursă de energie electrică.

Voucherele de lumină au perioada de valabilitate de 24 de luni de la data emiterii. În cazul în care soluția tehnică aleasă are un cost total mai mic decât valoarea voucherului, diferența în bani nu se restituie beneficiarului. În cazul în care costul soluției tehnice este mai mare decât valoarea voucherului, beneficiarul va suporta diferența de bani.

Voucherul de lumină este nominal și se acordă unui singur membru a gospodăriei, pentru conectarea la energie electrică a gospodăriei din care face parte. Pentru o gospodărie eligibilă se acordă un singur voucher de lumină.

Legea prevede și unele condiții de acordare a voucherelor de lumină.

Astfel, voucherele de lumină sunt acordate pentru conectarea la o sursă de energie electrică a locuințelor în care domiciliază beneficiarii. Pot beneficia de un voucher de lumină persoanele cu capacitate deplină de exercițiu, care au domiciliul stabil pe raza autorității publice și sunt înregistrați în evidențele acesteia.

De asemenea, voucherele de lumină sunt acordate doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

a) beneficiarii nu au debite la bugetul local;

b) locuința nu a fost racordată la rețeaua publică de electricitate;

c) venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.

Lista anuală a beneficiarilor va fi publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

„Beneficiarii Programului au obligația de a întreține echipamentele instalate conform instrucțiunilor firmei autorizate care le-a instalat. Se interzice transmiterea dreptului de utilizare a voucherului către altă persoană. Se interzice vânzarea sau cedarea echipamentelor sau a pieselor componente către alte persoane. Se interzice utilizarea voucherelor de lumină în alte scopuri ori valorificarea acestora prin transformarea în bani sau bunuri”, mai prevede inițiativa legislativă.

Dacă aceste reguli sunt încălcate, voucherele acordate sunt anulate de drept, iar beneficiarii acestora își pierd definitiv dreptul de a beneficia de un alt voucher de lumină.

Utilizarea voucherelor de lumină în alte scopuri decât cele în care au fost acordate constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la 3.000 la 5.000 lei și pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher. Transmiterea dreptului de utilizare a voucherului de lumină unei alte persoane constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la 3.000 la 5.000 lei și pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher. Vânzarea sau transmiterea echipamentelor sau a pieselor componente instalate constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la 5.000 la 10.000 lei și pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher.

Proiectul de lege al USR a fost înregistrat la Senat, primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

 

Autor

Citește și