Prima pagină » Economic » PRIMA MAȘINĂ 2015. Cât de avantajoase sunt creditele de la CEC Bank

PRIMA MAȘINĂ 2015. Cât de avantajoase sunt creditele de la CEC Bank

PRIMA MAȘINĂ 2015. Cât de avantajoase sunt creditele de la CEC Bank
PRIMA MAȘINĂ 2015. Cât de avantajoase sunt creditele de la CEC Bank

Banca nu percepe comisioane de acordare și de administrare, se arată într-un comunicat al CEC Bank.

Împrumuturile vor reprezenta maxim 95% din prețul de achiziție al mașinii cu TVA, care trebuie să fie de cel mult 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.

De exemplu, pentru un credit de 47.500 de lei pe 5 ani și dobanda calculată după formula de mai sus, care în prezent ajunge la 4,93%, dobânda anuală efectivă se situează la 5,04%. Pentru acest caz, rata lunară va fi de 895,11 lei, iar la finalul creditului clientul va ajunge la o sumă totală achitată de 53.706 lei.

Guvernul a stabilit pentru acest an un plafon al garanțiilor care pot fi emise de 350 milioane lei.

Persoanele care vor achiziționa un autovehicul prin programul „Prima mașină” vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al mașinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, și cu o dobândă subvenționată în proporție de 50%.

De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani, care obțin venituri și care îndeplinesc și celelalte criterii de eligibilitate, printre care să facă dovada, cu declarația pe proprie răspundere, că nu au mai deținut în proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vânzător să ateste că autoturismul achiziționat prin program este nou, îndeplinește cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5, este achiziționat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor și are un preț de achiziție care nu depășește suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

Alte condiții sunt avansul de minimum 5% din prețul de achiziție și asigurarea autoturismului nou-achiziționat din finanțarea garantată printr-o poliță de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puțin riscurile de avarii și furt, fără franșiză pentru daunele totale de avarii și furt și cu o franșiză de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parțiale de avarii și furt. Obligația subzistă pe toată perioada de valabilitate a garanției.

La aceste condiții se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum și condițiile specificate deja în OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

Costul total al finanțărilor acordate în cadrul programului va fi compus din dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 6 luni plus o marjă de maximum 3% pe an. Marja include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator și cheltuielile obligatorii legate de finanțare, în toate etapele finanțării. Marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităților de publicitate, penalitățile percepute conform contractului de finanțare.

Comisionul de risc care se plătește de către beneficiar este calculat de către finanțator ca procent aplicat la suma garantată în cadrul programului și achitat o singură dată, la acordarea garanției, pentru toată perioada de valabilitate a garanției. Comisionul de risc este de maximum 1% din valoarea garantată.

Comisionul de administrare datorat Fondului de Garantare este plătit de către beneficiar și calculat la soldul finanțării garantate. Nivelul comisionului de administrare este negociat anual între Ministerul Finanțelor și Fondul de Garantare și este stabilit prin ordin al ministrului Finanțelor și al ministrului delegat pentru Buget.

Citește și