Prima medie pentru RCA a scăzut ușor în al doilea trimestru, în timp ce piața asigurărilor a crescut în primul semestru din 2022. Care au fost cauzele

Prima medie pentru RCA a scăzut ușor în al doilea trimestru, în timp ce piața asigurărilor a crescut în primul semestru din 2022. Care au fost cauzele
FOTO - Arhivă
Publicat: 27/09/2022, 14:33

Societățile de asigurare înregistrate în România au realizat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei, în prima jumătate a acestui an, ceea ce reprezintă o creștere cu 37% față de același interval din 2021, de 6,39 miliarde de lei, conform datelor agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în Raportul privind evoluția pieței de asigurări în semestrul I 2022.

La 30 iunie 2022 activau pe piața asigurărilor 26 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitate de asigurări generale („AG”), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață („AV”) și 6 au practicat activitate compozită. Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Valoarea totală a pieței locale să se apropie de 9,5 miliarde de lei

Celor 8,76 de miliarde de lei din Prime Brute Subscrise (PBS) li se adaugă subscrierile locale ale companiilor care activează în România în baza dreptului la liberă practică, care au crescut cu aproape 150% față de perioada similară a anului trecut.

Concret, societățile care vând în România în baza sistemelor Freedom of Service (FOS) și Freedom of Establishment (FOE) au avut prime intermediate pe piața locală în valoare de 730 de milioane de lei, ceea ce face ca valoarea totală a pieței locale să se apropie de 9,5 miliarde de lei, la jumătatea anului, potrivit ASF.

Societățile care activează în baza FOS și FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA și CMR), unde ponderea în intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasă importantă din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurări agricole), cu o pondere de peste 20%.

Potrivit specialiștilor autorității de regelemantare, evoluția Primelor Brute Subscrise a venit pe fondul creșterii concurenței și a fost însoțită și de o îmbunătățire a indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinată era de 101,66%, în scădere substanțială de la aproape 121% în prima jumătate a anului trecut.

În cazul liniei RCA, rata combinată a scăzut de la peste 142% la doar 107,4%. La 30 iunie 2022, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii 7 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA și Omniasig Vienna Insurance Group SA.

Numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat de la 9 la 7, în urma retragerii autorizației City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări.

Anunțul privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance a fost făcut pe 17 septembrie 2021, acesta zdruncinând piața în ultima parte a anului trecut – iar Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de ASF pe numele societății SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022.

Cum s-au schimbat cotele de piață

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul semestrului I 2022 a fost de peste 15,6 milioane, în scădere cu aproximativ 8% față de perioada similară din anul precedent.

Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În semestrul I 2022, aproximativ 92% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 26 de societăți autorizate și reglementate de ASF, care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2022.

O evoluție remarcabilă poate fi observată și în ceea ce privește cotele de piață ale asigurătorilor. Cumulat pe asigurări generale și asigurări de viață, trei companii ocupă practic prima poziție, cu cote între aproximativ 17,5% și 18% din Primele Brute Subscrise. Pe prima poziție a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmată de Allianz-Țiriac, cu 17,74% și Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurenței se menține și strict la nivelul asigurărilor generale, care rămân dominante în structura pieței. Pe prima poziție se plasează societatea Euroins, cu 21,02%, urmată de Groupama, cu 20,99% și Allianz-Țiriac, cu 19,34%.

Evoluția primelor RCA

Nu în ultimul rând, în al doilea trimestru din 2022 evoluția primei medii pentru RCA a urmat o traiectorie de stabilizare.

Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top la finalul primului semestru al anului 2022, astfel că primii 3 asigurători cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA din România: Euroins (31,81%), Groupama (20,64%) și Allianz – Țiriac (18,49%).

La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurările RCA cumpărate de persoanele fizice a fost de 904 lei, în scădere de la 913 lei, cât era la finalul lunii martie 2022. La general (persoane fizice și persoane juridice), prima medie a fost de 1.154 de lei la 30 iunie, față de 1.138 de lei în martie 2022.

La finalul primului semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nivelul daunei medii a crescut cu 5%, în timp ce prima medie RCA a crescut cu 81%.

Potrivit ASF, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele șase luni ale anului 2022 a atins valoarea de aproximativ 4,25 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 89%.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 30 iunie 2022 a fost de 3,68 milioane contracte, în creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior. Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluție ascendentă începând cu anul 2018, atingând maximul în semestrul I 2022.

La nivelul întregii piețe de asigurări, rezultatul net al activității din semestrul I 2022 a fost unul pozitiv, profitul net total având valoarea de 459.725.566 lei, ceea ce înseamnă o creștere de peste 260% față de perioada similară precedentă.

Întregul raport al ASF privind evoluția pieței asigurărilor în prima jumătate a anului 2022:

   ASF – Piata asigurarilor sem. 1 2022 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online