Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în ședința de marți, legislația secundară aferentă actului normativ care modifică actuala lege privind asigurarea obligatorie a locuinței, care va aduce scumpirea primelor.
Proiectul de Normă privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, a fost adoptat marți de Consiliul ASF, înainte de intrarea în vigoare a legii de bază.
Este vorba de Legea nr. 115/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, care intră în vigoare la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, din 11 mai 2023, mai precis peste zece zile.
În prezent, prima de asigurare PAD este, pentru o locuință tip A, având o sumă asigurată de 20.000 euro, de 20 euro/an (99,33 lei, la cursul de marți al BNR). O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
Pentru locuința tip B, având o sumă asigurată de 10.000 euro, prima de asigurare este de 10 euro/an (49,66 de lei, la cursul de marți al BNR). O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).
Noile prime, de la 11 noiembrie, sunt ușor mai scumpe. Astfel, la articolul 5 din Legea nr. 115/2023 se prevede:
(1) Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este:
(2) Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate prevăzute la alin. (1), denumite în continuare prime obligatorii, sunt următoarele:
(3) Suma asigurată obligatoriu și prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin reglementări emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.; în acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurată obligatoriu și prima de asigurare aferentă se reactualizează la data aniversării anuale.
În prezent, doar 1.976.541 de locuințe au încheiate polițe de asigurare obligatorie, 95,7% fiind de tipul A, iar 74,9%, fiind din mediul urban, potrivit statisticilor Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
Proiectul de Normă privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de ter… by Gandul.info on Scribd
Sursa foto: Shutterstock – Caracter ilustrativ