Prima pagină » Economic » Prima rectificare bugetară din acest an. Sănătatea și Transporturile pierd bani. Cine câștigă

Prima rectificare bugetară din acest an. Sănătatea și Transporturile pierd bani. Cine câștigă

Prima rectificare bugetară din acest an. Sănătatea și Transporturile pierd bani. Cine câștigă
Guvernul va lua marți în discuție prima rectificare bugetară din acest an. Transporturile, Sănătatea pierd bani, în timp ce Ministerul de Interne, Educația și Mediul vor primi mai mulți bani, potrivit proiectului rectificării bugetare.

Pe lista celor care vor avea mai mulți bani la rectificare se numără primăriile și consiliile județene, dar și Președinția, Senatul, Camera Deputaților și serviciile secrete.

Bugetul de stat pe anul 2015 se majorează la venituri cu suma de 287,1 milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1.121,7 milioane lei, iar deficitul se majorează cu suma de 834,6 milioane lei, potrivit proiectului rectificării bugetare.

Cine primește bani

Bani va primi la rectificare și Ministerul Finanțelor, în total 1,24 miliarde de lei, din care jumătate de miliard de lei vor merge pentru hotărâri CEDO și plata de despăgubiri  aferente procesului de restituire a proprietăților.

Ministerul Afacerilor Interne are un plus de 565,7 milioane de lei, din care mai mult de jumătate vor merge către plata salariilor, iar restul pentru derularea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Bugetul Ministerului Muncii se majorează cu 1,22 miliarde de lei, în principal pentru plata majorată a alocațiilor de stat pentru copii, dar și pentru pensii și indemnizații.

Ministerul Mediului primește 305 milioane lei din care 288 milioane lei pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, iar suma de 17 milioane lei pentru plata despăgubirilor civile.

Serviciul de Telecomunicații Speciale primește în plus 121 de milioane de lei. Banii sunt destinați derulării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.
Ministerul Agriculturii va primi 64,6 milioane de lei pentru acoperirea sumelor utilizate de Finanțe ca urmare a excluderii  de la finanțarea comunitară a anumitor cheltuieli făcute de România în cadrul programului Sapard.

Și Ministerul Afacerilor Externe este pe lista instituțiilor care vor obține fonduri la prima rectificare din acest an. Banii vor fi folosiți pentru salariilor, dar și pentru întreținerea și funcționarea ministerului și a misiunilor diplomatice. O parte din bani vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de autoturisme, dar și pentru deschiderea unor noi consulate.

Ministerul Justiției are un plus de 43,7 milioane lei pentru plata drepturilor salariale, dar și pentru funcționarea instanțelor judecătorești și majorarea subvenției pentru penitenciare.

Bugetul Ministerului Educației se majorează cu 40,3 milioane lei, în principal pentru finanțarea Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino”.

Cine pierde bani

Ministerul Transporturilor pierde 985 milioane de lei, iar Ministerul Sănătății 613,9 milioane lei. Proiectul rectificării prevede și că bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 53,5 milioane lei.
Cheltuielile bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2015 se majorează per sold cu 53,5 milioane lei în principal pentru medicamente.

Autoritățile locale vor primi la rectificare 1,3 miliarde de lei, potrivit proiectului publicat de Minsterul Finanțelor. Din aceștia, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București sunt destinați 501,2 milioane de lei.

La consiliile județene vor ajunge 20,8 milioane de lei pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din țară.

O sumă de  787,4 milioane de lei va fi utilizată pentru „echilibrarea bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale care în anul 2015 au primit sume totale de echilibrare mai mici decât cele repartizate inițial în anul 2014”.

Proiectul rectificării prevede menținerea deficitului bugetului general consolidat la nivelul de 13 miliarde de lei. Ca pondere în PIB acesta crește de la 1,83% la 1,86% ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015.

Premierul Victor Ponta a anunțat săptămâna trecută că rectificarea va fi una pozitivă și că nimeni nu pierde nici un leu, însă s-a arătat nemulțumit că la Minsiterul Transporturilor sunt bani necheltuiți.

„Marți avem ședința de guvern pentru rectificare. Avem bani pentru a acoperi dublarea alocației pentru copii și pentru toate celelalte lucruri care au fost adoptate de către Parlament. Vestea bună este că nimeni nu pierde niciun leu, este o rectificare pozitivă, avem mai mulți bani decât s-a trecut în Legea bugetului. Vestea proastă este că mulți dintre dumneavoastră — nu vorbesc de miniștri, vorbesc de instituții — n-ați reușit să cheltuiți banii pe care îi aveți. Asta nu e o veste bună, să aveți bani și să nu-i cheltuiți. Deci trebuie să găsiți soluțiile să folosiți banii pe care i-am strâns la buget și e cel mai important’, a spus Ponta, în ședința de Guvern de la Palatul Victoria.

Ponta l-a sfătuit pe noul ministru al Transporturilor, Iulian Matache, să cheltuiască bugetul pe care îl are la dispoziție, pentru construirea de șosele și căi ferate.

„Am un mesaj către Transporturi: vă doresc succes, domnule ministru, știți foarte bine despre ce e vorba în minister. Ați venit așa, și într-un moment extraordinar de bun, (aveți — n.r.) 12 miliarde (euro — n.r.) pe Programul Infrastructură mare, înțeleg că v-au aprobat un miliard de euro pe Connecting Europe Facility. Asta e vestea bună, că aveți 13 miliarde. Vestea proastă e că trebuie să-i și cheltuiți și poate reușiți să-i cheltuiți în șosele, căi ferate, de ce are nevoie această țară”, a afirmat Ponta.

PIB s-a majorat cu 4,3% în prima parte a anului

Produsul Intern Brut (PIB) s-a majorat cu 4,3% ca urmare a creșterii cererii interne. Cererea internă s-a bazat în principal pe relansarea investițiilor și mai ales a celor din sectorul privat, se arată în nota de fundamentare a proiectului rectificării bugetare.

Proiectul rectificării bugetare arată că în prima parte a anului consumul final individual al populației s-a menținut pe trend crescător, sporul de 4,5% din primul trimestru fiind echivalent cu cel din primul trimestru din 2014.

„Pe latura ofertei sunt de evidențiat evoluțiile pozitive din toate domeniile de activitate. Astfel, valoarea adăugată brută din industrie s-a majorat cu 4,2%, cea din agricultură cu 8,9%, construcțiile cu 6,1%, iar serviciile cu 4,1%. Impozitele nete pe produs s-au majorat cu 4% contribuind cu 0,5% la creșterea economică”, se arată în nota de fundamentare a rectificării bugetare.

” Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 3,3% față de 2,5% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat și un produs intern brut în valoare nominal de 701 miliarde de lei, față de 709,7 miliarde de lei, cât s-a estimat inițial. Diferența se explică prin reestimarea deflatorului PIB, de la 2,7% la 1,8%, ca urmare a măsurii de reducere a TVA la produsele alimentare, care nu a fost prevăzută în legea bugetului de stat”, se arată în documentul de la Finanțe.

 

Citește și