„Degeaba reduceți taxele, dacă ne dați sancțiuni aberante!”, spune un om de afaceri din zona Suceava-Rădăuți, după ce ANAF l-a amendat cu 5.000 de lei și a decis închiderea unui magazin de-ale sale pe o perioadă de 30 de zile pentru lipsa a 50 de lei din casa de marcat. „Anul trecut am plătit la bugetul de stat 2,25 de milioane de euro și îmi găsesc 50 de lei în minus, adică tot eu sunt păgubit și tot pe mine mă închid”, a declarat pentru gândul Alexandru Șcheul, patronul firmei producătoare de carne Killer. Compania sa a avut în 2013 o cifră de afaceri de 12,5 milioane de euro și a înregistrat un profit de peste un milion de euro. Omul de afaceri a decis să închidă magazinul pentru o singură zi din cele 30 și să conteste sancțiunea în instanță.
Pe 19 martie, inspectorii de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au făcut un control în toată zona Rădăuțiului. La unul dintre cele 21 de magazine ale companiei, în urma controlului s-a constatat că din casă lipsesc 50 de lei.
„Au constatat că toate actele sunt în regulă, dar au găsit 56 de lei și 46 de bani în minus la o casă. Una dintre fetele de acolo a greșit la rest. În loc să dea de la 50 de lei a dat de la 100. Au făcut proces verbal. Am trimis un reprezentant al firmei, eu nu eram în localitate. I-am spus să nu semnze procesul verbal. Mi-au spus că îmi dau cea mai blândă sancțiune, suspendarea activității pe o lună și amendă de 5.000 de lei. După lege așa este”, a povestit pentru gândul omul de afaceri. Respectivul magazin are vânzări de circa 30.000 de lei pe zi.
Șcheul: Nu poți merge pe stradă de inspectori. Te aruncă în șanț, ei sunt în misiune
Luni, Șcheul a primit și procesul verbal, dar a decis să conteste în instanță sancțiunea pe care o consideră „aberantă”.
„Ieri am primit procesul verbal care are o exprimare foarte ambiguă. Nu întețeg dacă eu trebuie să închid, dacă vin ei și închid magazinul. Așa că am decis să-l închid pentru o zi, de mâine îi dau drumul. Astăzi depun contestație în instanță și în 15 zile ar trebui să avem răspuns. E o aberație. Mai bine dau banii ăia la un sărac pe stradă. Eu plec capul numai în fața lui Dumnezeu”, ne-a spus el.
La un al magazin, inspectorii i-au găsit 14 bani în plus, dar n-au luat nicio măsură. Șcheul susține că, în 20 de ani de activitate, Fiscul a constatat o singură abatere.
„Anul trecut am plătit la bugetul de stat 2,25 de milioane de euro și îmi găsesc 50 de lei în minus, adică tot eu sunt păgubit și tot pe mine mă închid”, spune omul de afaceri, dezamăgit de felul în care înțeleg autoritățile să încurajeze mediul privat.
„Ne autodistrugem. N-au putut alții și acum o facem noi. Am 21 de magazine, mă gândeam să mai fac angajări. Orice reducere de taxă e o măsură bună, dar degeaba dacă pe altă parte faci așa. Nu mai poți merge pe drum de sirenele lor (ale inspectorilor fiscali, n.r.). Te aruncă în șanț, ei sunt în misiune”, a precizat Șcheul.
Amenzi de peste 850.000 de euro
Peste 170 de puncte de lucru au activitatea suspendată de către inspectorii Direcției Generale Antifraudă (DGAF), pentru neeliberarea bonului fiscal, în urma controalelor efectuate între 15 și 23 martie.
Pentru sancționarea abaterilor constatate inspectorii au dispus 778 amenzi contravenționale totale de 3,8 milioane lei, confiscări în valoare de 550.000 lei și suspendarea activității a 174 puncte de lucru.
Suspendările de activitate pentru o perioadă cuprinsă între una și trei luni și sigilările punctului de lucru dispuse pentru încălcarea obligațiilor legale de dotare sau utilizare a casei de marcat reprezintă doar 22 la sută din totalul sancțiunilor dispuse.
Mai multe restaurante de lux din Capitală au fost închise pentru că nu emiteau bon
În Capitală, inspectorii fiscali au decis suspendarea activității mai multor restaurante și localuri cunoscute, pentru perioade cuprinse între o lună și trei luni, întrucât nu emiteau bonuri fiscale.
Acestea se aflau în zone precum Dorobanți, Herăstrău, dar și Bulevardul Decebal și în Mall Vitan.
Printre restaurantele sau localurile a căror activitate a fost suspendată se numără Dristor Kebap Mall Vitan, White Horse, La Belle Epoque, La Fattoria, PHII 16 Lounge, La Farinne, Restaurant Complex Herăstrău, Restaurant Argentine, Mossano Caffe, Pepper Lounge Cafe, Gatto Lounge, Ruby Tuesday (Mall Vitan) și Restaurant Casa Dragonului, potrivit unor surse Mediafax.
White Horse: Cei 185 de lei găsiți în plus erau bacșișul ospătarilor
Reprezentanții White Horse s-au arătat la rândul lor nemulțumiți de măsurile dispuse de inspectorii fiscali ca urmare a neregulilor constatate. Localul a fost închis pentru o lună de zile.
„Măsura este disproporționată față de abatere și tot statul va fi prejudiciat pentru că într-o lună de zile nu vom plăti TVA, nu vom plăti impozite pe salarii pentru că oamenii sunt în concediu fără plată sau în șomaj, dar, ce să spunem”, au declarat ei pentru gândul.
Inspectorii fiscali au găsit, în urma controalelor efectuate, suma de 185 de lei, care nu era acoperită de bonurile emise în ziua controlului. Potrivit reprezentanților restaurantului, banii reprezentau bacșișul ospătarilor. „La ora 11:30 seara, la cei cinci ospătari s-a găsit 185 de lei în plus”, au mai susținut ei.
„Legea trebuie aplicată, dar nu face nicio diferențiere dacă ai 60 de bani în plus sau 200 de milioane de lei în plus. Pe noi ce ne deranjează este că am fost prezentanți ca făcând evaziune fiscală. Considerăm că este o acțiune de PR, de imagine, pentru această instituție nouă”, au precizat reprezentanții White Horse, restaurant închis pentru o lună.
Ei spun că inspectorii Fisc-ului le-au cerut ospătarilor să le prezinte banii de portofele.
Revoltă și ironii la adresa reprezentanților Fiscului
În urma unui control ANAF format „dintr-o echipă tânără de domnișoare foarte aranjate și un domn căruia îi păsa doar să își îndeplinească planul de amenzi”, activitatea bistro-ul La Farine a fost suspendată și „încadrată abuziv la neemitere de bonuri fiscale deși pentru suma de 470 de lei găsită în plus în casă existau acte doveditoare că a fost înregistrată pe casa de marcat din ziua precedentă”, notează reprezentanții localului pe pagina oficială de Facebook.
„Așa se fac lucrurile în România. Noi care aducem bani la buget și creăm locuri de muncă nu putem primi niciun fel de înțelegere”, au mai scris ei pe rețeaua de socializare.
Sursă: Facebook
Reprezentanții unui alt restaurant, PUB 18, au decis să facă haz de necaz și să expună public neregula descoperită de inspectorii ANAF.
„ANAF a depistat nedeclarați 3,28 lei! Inspectorii au dispus suspendarea activității. Este corect. Mulțumim ANAF pentru vigilență”, este mesajul pe care l-au publicat pe site-ul oficial.
Sursă: bigbrotherpizza.ro
Ce spune Fiscul
Gelu Diaconu, șeful ANAF, a precizat pentru Economica.net că majoritatea controalelor pe care inspectorii fiscali le-au desfășurat în ultima perioadă au venit ca urmare a unor sesizări făcute de consumatori.
„Majoritatea controalelor efectuate în aceasta zonă survin în urma sesizărilor primite de la cetățeni, la linia Telverde, care sunt în număr impresionant de mare. Consumatorii sunt primii și cel mai important indicator al faptului ca românii s-au săturat de evaziune fiscală indiferent de forma și cuantumul ei”, a declarat el pentru sursa citată.
Ce spune legea
Potrivit legii, „neîntocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, altele decât cele provenite din încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul și a serviciilor efectuate către populație sau cele utilizate pentru a acorda rest clientului” constituie o contravenție.
Aceasta este sancționată „cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, precum și cu: (i) confiscarea sumelor încasate, pentru contravenția prevăzută la lit. dd); (ii) suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcție de gravitatea faptelor, pentru contravențiile prevăzute la lit. b), c), d) și e)”, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.