Prima pagină » Economic » Primăria Bistrița va crește taxele și impozitele cu 10 la sută, cea din Sîngeorz-Băi cu 16 la sută

Primăria Bistrița va crește taxele și impozitele cu 10 la sută, cea din Sîngeorz-Băi cu 16 la sută

Primăria Bistrița va crește taxele și impozitele cu 10 la sută, cea din Sîngeorz-Băi cu 16 la sută
Primăria Bistrița va crește taxele și impozitele pe case, terenuri și mașini cu 10 la sută, cea a orașului Sîngeorz-Băi va merge pe o indexare cu 16 la sută, în timp ce primăriile orașelor Năsăud și Beclean promit că nu cer bani mai mulți populației, transmite corespondentului MEDIAFAX.

Primăria Bistrița va crește taxele și impozitele pe case, terenuri și mașini cu 10 la sută, cea a orașului Sîngeorz-Băi va merge pe o indexare cu 16 la sută, în timp ce primăriile orașelor Năsăud și Beclean promit că nu cer bani mai mulți populației, transmite corespondentului Mediafax.

Primarul Bistriței Ovidiu Crețu (PSD) a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că se impune creșterea cu 10 la sută a nivelului taxelor și impozitelor locale care, la Bistrița, nu a mai fost modificat de peste patru ani.

„În conformitate cu Codul Fiscal, în 2009 a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care s-au stabilit taxele locale cu posibilitatea pentru autoritățile locale de a le crește față de nivelul respectiv cu maximum 20 la sută. În această perioadă, în municipiul Bistrița nu am crescut taxele deloc. Valoarea inflației pe perioada aceasta (din 2009 până în prezent – n.r.) este de 16 la sută, dar noi vom propune Consiliului Local creșterea taxelor cu 10 la sută, și asta se datorează faptului că trebuie să suplimentăm veniturile la bugetul local pentru a asigura serviciile pe care orice primărie le oferă cetățenilor, mă refer la școli, la drumuri, la tot ce înseamnă cheltuieli din bugetul local”, a declarat Ovidiu Crețu.

Întrebat dacă o creștere cu 16 la sută a taxelor și impozitelor i se pare prea mare, edilul Bistriței a răspuns: „Am mers pe o creștere de 10 la sută fiindcă situația, în România, nu este una foarte bună din punct de vedere economic”.

Ovidiu Crețu a declarat că bistrițenii vor plăti, cel mai probabil, cu zece la sută mai mult pentru case și mașini, dar este la fel de probabil să crească și taxele speciale.

„E vorba de o creștere cu 10 la sută a impozitelor pe clădiri, terenuri, mașini. Acestea sunt principalele surse de venit ale bugetului. Probabil că vor crește și taxele speciale, dar mi-e greu să spun cum cu cât. Nicio taxă nu va crește cu mai mult de 10 la sută. E tot ce pot spune, dar unele nu vor crește”, a declarat Ovidiu Crețu.

Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan (PSD), al doilea ca mărime din județ, a declarat că administrația locală nu va modifica nivelul taxelor și impozitelor locale.

„Noi nu am mers pe ideea să mărim taxele și impozitele niciodată. Nu pe aceasta s-a bazat succesul administrației publice locale. Cred că le vom păstra la același nivel ca și anul acesta, 2012. Noi încercăm să atragem fonduri din alte surse. Nu funcționăm ca administarție locală neapărat din taxe și impozite. Sigur că sunt importante și acestea, dar noi ne străduim să le încasăm într-un procent cât mai mare, de 99,9 la sută sau de 100 la sută pe cele existente. Degeaba le mărim și nu le încasăm. Ajungem tot acolo. Vom încerca să fim mai vigilenți în a ne încasa taxele și impozitele existente, nu printr-o mărire”, a spus Nicolae Moldovan.

Primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea (independent susținut de USL), a declarat că nici la Năsăud nu se vor mări taxele și impozitele locale.

„Nu vom mări pentru 2013 taxele și impozitel la nicio categorie. Năsăudul e un oraș sărac, locurile de muncă sunt așa cum sunt, relativ puține, nu avem posibilitatea să creăm noi locuri de muncă într-un viitor apropiat și atunci am căzut de acord la nivelul Consiliului Local Năsăud să rămână la nivelul taxelor care au fost în anul financiar 2012. Încercăm să identificăm alte resurse ca să putem funcționa ca administrație locală. Probabil vom prelua anumite sume prin concesionarea pășunilor alpine, prin reluarea contractelor cu fermierii. Vom găsi alte resurse ca să nu afectăm în niciun fel populația de rând”, a spus Mircea Romocea.

Primarul orașului-stațiune Sîngeorz-Băi, Roland Venig (PSD), a afirmat, în schimb, că administrația locală pe care o conduce va propune Consiliului Local să accepte o creștere cu 16 la sută a taxelor și impozitelor locale.

„Cred că va trebui să le mărim cu 16 la sută. Eu voi propune, dar voi lăsa la latitudinea Consiliului Local să decidă. La noi, nu au mai crescut taxele de șase ani. Ele au rămas la fel din 2006. Sunt pus în dificultate fiindcă legea prevede că până la 31 mai trebuie votate taxele și impozitele pentru anul următor. Trebuie făcută dezbatere publică și afișate aceste taxe și impozite. E neplăcut pentru mine, ca administrator public, să le modific acum repede că poate din 3 ianuarie 2013 vine contribuabilul conștiincios să și le plătească. Sunt pus în dificultate, dar asta este”, a spus Roland Venig.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflația până nu se va înțelege foarte clar că Guvernul nu mărește aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă doresc.

„Azi în ședința de Guvern a revenit acea Hotărâre promovată de Guvernul Ungureanu, în conformitate cu legea, o Hotărâre de Guvern care dă voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finanțele publice locale, dă voie autorităților locale – Consiliu Local, CGMB – să actualizeze taxele locale cu inflația. Nu obligă, însă”, a spus Ponta.

El a precizat că din textul HG nu se înțelege acest lucru foarte clar, motiv pentur care nu o va publica încă.

„Înțeleg din redactarea Hotărârii că acest lucru nu e foarte clar, motiv pentru care nu o public până nu se lămurește foarte clar că Guvernul nu obligă în niciun fel, ci doar dă dreptul, conform legii autorităților locale, dacă doresc și numai acolo unde consideră necesar și util, să actualizeze taxele locale cu inflația”, a spus Ponta.

El a subliniat că taxele locale nu se măresc.

Citește și