Primele contracte din PNRR pentru producția de panouri fotovoltaice și stocare. Sebastian Burduja: „Vom avea o energie mai sigură și mai ieftină”

Publicat: 17 10. 2024, 20:26

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, joi, în premieră absolută în România, trei contracte PNRR, dintre care două pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice în baterii și unul pentru prima investiție românească în producția de panouri fotovoltaice.

Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanțare prin Investiția 4.3 și un contract prin Investiția 4.2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce vizează dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice și promovarea investițiilor în lanțul valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice, conform unui comunicat de presă al instituției.

„În această vară, am văzut toți cât de importante și necesare sunt investițiile în capacitățile de stocare a energiei electrice. Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacitățile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină și verde produsă de parcurile solare și eoliene și atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel vom avea o energie mai sigură și mai ieftină. Astăzi am semnat primele două contracte din apelul lansat ca parte a PNRR – investiția 4.3.”, a transmis ministrul Energiei:

„În plus, trebuie să reducem dependența de importurile de panouri fotovoltaice din țările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investițiile românești în producția celulelor și panourilor fotovoltaice. Am semnat tot astăzi primul contract, care va sprijini construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe”, a precizat Sebastian Burduja.

În cadrul apelului privind Investiția 4.3 – Capacități de stocare a energiei electrice (baterii) – au fost semnate două contracte de finanțare menite să sprijine dezvoltarea unor noi capacități de stocare a energiei electrice. Obiectivul apelului este de punere în funcțiune a unei capacități de minim 240 MW (sau 480 MWh).

Cele două contracte semnate sunt:

  1. SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
  • Proiect: Construire capacitate de stocare a energiei electrice, instalații aferente, posturi de transformare și stația de transformare, rețele electrice interne, împrejmuire, branșamente și racorduri externe la SEN
  • Valoare ajutor de stat: 16.874.252,36 lei (3.391.605,00 euro)
  • Capacitate: 69,93 MWh

2.RENOVATIO TRADING SRL

  • Proiect: Realizarea unei capacități de stocare a energiei electrice (baterii) în localitatea Toplița, Jud. Harghita
  • Valoare ajutor de stat: 15.164.708,72 lei (3.047.998,86 euro)
  • Capacitate: 60,96 MWh

Investiția 4.2 – Producția și reciclarea celulelor și panourilor fotovoltaice Ministerul Energiei promovează investițiile în lanțul valoric complet al celulelor și panourilor fotovoltaice, prin finanțarea capacităților de producție, asamblare și reciclare. Obiectivul măsurii este construirea unor capacități de producție de cel puțin 200 MW/an.

Contractul semnat joi este cu

  1. SC KBK KRAFT PROJEKT S.R.L.
  • Proiect: Producție module fotovoltaice KBK KRAFT PROJEKT
  • Valoare ajutor de stat: 19.377.991,82 lei (3.894.838,87 euro)
  • Capacitate: 140 MW

„Aceste investiții reflectă angajamentul Ministerului Energiei de a sprijini tranziția către energie verde și de a întări securitatea energetică a României prin promovarea investițiilor”, a transmis Ministerul Energiei.

Beneficiile tehnologia de stocare a energiei în baterii

Și oficialii Electrica au transmis detalii privind semnarea acordului pentru accesarea finanțării europene nerambursabile în valoare de aproximativ 3,4 milioane de euro prin PNRR pentru dezvoltarea unor unități de stocare a energiei electrice bazate pe tehnologia bateriilor, cu o capacitate totală de 69,93 MWh.

Potrivit companiei, fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea unui proiect de stocare a energiei electrice în localitatea Fântânele, județul Mureș. Valoarea totală a proiectului este estimată la 21,8 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă reprezintă aproximativ 20%.

„Ne bucurăm să ne numărăm printre beneficiarii fondurilor PNRR pe acest pilon, un stimulent atât de necesar în contextul tranziției energetice accelerate. Această realizare reprezintă un pas important în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investiții. Tehnologia de stocare a energiei în baterii oferă multiple beneficii, de la flexibilitatea și stabilitatea rețelei, necesare integrării surselor de energie regenerabilă, la reducerea costurilor și protejarea infrastructurii critice”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

Acesta este al doilea proiect prin care Electrica accesează fonduri din PNRR, după ce, în octombrie 2023, a obținut finanțare pentru proiectul fotovoltaic Satu Mare 2, dezvoltat de filiala sa, Sunwind Energy. Cu o capacitate instalată de aproximativ 27 MWp, proiectul este programat să fie finalizat până la sfârșitul acestui an.

Cu această ocazie, Electrica a anunțar și preluarea a 20% din capitalul social al societății Crucea Power Park S.R.L., consolidându-și astfel participația la 60%. Parcul eolian, cu o capacitate instalată de 132 MWp, se află în faza de obținere a autorizațiilor și va integra o componentă de stocare a energiei electrice.

Grupul Electrica – ucător-cheie pe piața de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice – are aproximativ 3,9 milioane de cliență, cu o arie de cuprindere națională.

Sursa foto: Ministerul Energiei

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja, discuții la Luxemburg privind diferențele mari de preț la energie dintre Estul și Vestul Europei. Cele trei soluții propuse

Sebastian Burduja, după ce prețul energiei din România a fost triplu față de Vest. „Nu este o piață care să funcționeze”. Soluțiile ministrului