Revolta băncilor împotriva legii dării în plată prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% nu a durat decât două luni, în condițiile în care standardele ridicate de creditare nu au făcut altceva decât să trimită vânzările noi în cădere liberă și implicit și veniturile banÂcheÂrilor de pe acest segment. Acum aproape toate băncile se gândesc cum să intre din nou în piață și analizează posibilitatea reducerii avansului, conform reprezentanților asociaÂției băncilor (ARB), iar alte precum BCR și Piraeus au făcut deja pasul înapoi.
BCR, cea mai mare bancă locală, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de orașe mari ale României, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Constanța.
BCR, care majorase avansul la începutul lunii mai, înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, afirmă că decizia de reducere a avansului a venit după o analiză a evoluțiilor piețelor regionale și a nevoilor clienților.
„Problema de accesibilitate este dată de creșterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecință directă a legii dării în plată. BCR nu și-a dorit și nici nu a planificat vreodată creșterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare și mai accesibil finanțator imobiliar din România.”
Specialiștii din piață se așteaptă ca exemplul celei mai mari bănci din România să fie urmat și de celelalte bănci din sistem.
De altfel, decizia BCR nu este singulară nici în acest moment, în condițiile în care și Piraeus Bank a taiat avansul la creditele ipotecare la 20%. Piraeus Bank, o bancă medie din sistemul bancar local, s-a răzgânÂdit în ceea ce privește avansul minim după ce la mijlocul lunii mai urcase suma minimă cerută clienților la 40%, cel mai mare nivel din piață. Nicio altă bancă cu excepția Piraeus nu cerea clienților un avans de 40%, media avansului fiind de 30-35%.
Citește în continuare pe zf.ro.