Trei conducte din viitoarea magistrală Tuzla – Podișor au ieșit de pe banda fabricii din Turcia care a câștigat contractul de producție pentru cei 305,6 kilometri ai gazoductului care reprezintă o investiție majoră a statului pentru exploatarea și valorificarea gazelor din Marea Neagră. O echipă a operatorului național de transport al gazelor naturale, care este beneficiarul lucrării, urmărește în permanentă procesul, chiar la sediul din Iskanderun, conform informațiilor Gândul.
Producția țevilor pentru Proiectul Marea Neagră – Podișor a început în cursul acestei săptămâni, când au fost formate primele trei țevi.
Doi reprezentanți ai Transgaz sunt permanent prezenți în fabrică pentru a urmări calitatea țevilor și încadrarea în graficul de producție la fabrica de la Iskanderun din Turcia, arată sursele Gândul.
Este vorba de unitatea de producție a companiei Toscelik Spiral Pipe, una dintre companiile Tosyali Holding, care a devenit furnizorul de conducte de oțel al proiectului Tuzla – Podișor, cum a scris recent și presa internațională.
Conform Bazaar Times, care citează declarația făcute de Tosyali, Toscelik Spiral Pipe continuă să iasă în evidență prin furnizarea de țevi de oțel sudate în spirală pentru proiecte internaționale.
Toscelik Spiral Pipe va livra 102.000 de tone de țevi de oțel în intervalul de diametre 813- 1.219 de milimetri, cu standardul de producție ISO 3183 PSL2 și calitatea oțelului L415NE PSL2, în decurs de un an. Toscelik Spiral Pipe trebuie să asigure conducte pentru întreaga lungime a gazoductului, de 306,5 kilometri. Toscelik Spiral Pipe este, de asemenea, furnizorul BRUA Gas Pipeline.
Proiectul gazoductului Tuzla-Podișor, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep, concesionat în proporții egale de OMV Petrom, operatorul proiectului, și Romgaz, şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.
Pe 16 iunie, conducerea Transgaz a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia.
Într-un interviu pentru Gândul, directorul general al Transgaz, Ion Steria, preciza că antreprenorul are la dispoziție 24 de luni ca să predea gazoductul Tuzla – Podișor la cheie
„Constructorul are 24 de luni să ne predea gazoductul la cheie. Mă voi asigura că acest termen de implementare se va respecta, pentru că gazoductul Tuzla-Podișor este esențial pentru securitatea energetică și pentru economia României, și trebuie ca infrastructura gazieră să fie finalizată la momentul în care vor începe să fie exploatate gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră”, a declarat Ion Sterian pentrul Gândul.
Conform șefului Transgaz, primele gaze naturale vor fi extrase și transportate începând din toamna anului 2027. Conform graficului privind capacitățile rezervate pe conductă, volumele de gaze naturale estimate sunt de 9.800 MWh transportați orar, ceea ce anual înseamnă 8,16 miliarde de metri cubi de gaze naturale ce vor intra din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în rețeaua națională de transport gaze naturale.
Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta o parte din cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia.
Important de precizat e că Gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) dă posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc).
Per total, România are o rețea de conducte de transport gaze naturale de peste 14.000 km, din care 481 km reprezintă gazoductul BRUA Faza 1 (funcțională începând cu data de 01.12.2020).
Sursa foto: Transgaz
Citește și