PRIMUL EFECT al crizei din Grecia asupra României. Economistul Valentin Ionescu, la GÂNDUL LIVE: „Tsipras se cam joacă cu piețele financiare”
This browser does not support the video element.
Criza din Grecia ar putea duce la o scădere a puterii de cumpărare a românilor, mai exact la deprecierea leului în raport cu euro, a explicat Valentin Ionescu, director al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), miercuri, la Gândul LIVE.
În opinia sa, intrarea Greciei în incapacitate de plată, dar și prelungirea discuțiilor cu liderii europeni va duce la „o ușoară scădere a puterii de cumpărare, prin devalorizarea cu unu, doi, trei la sută a leului probabil”.
El a atras atenția că „premierul Greciei se cam joacă cu piețele financiare” care urmăresc atent evoluțiile de la Atena și de la Bruxelles.
„Indiferent de decizia de la referendum, piețele financiare vor avea o volatilitate, o volatilitate mai mare sau mai mică. Din fericire, dacă ne referim strict la România, macroeconomic România, surprinzător, dar stă foarte bine”, a precizat el.
Economistul a adăugat că din analizele realizate de ASF, reiese că „pe lângă faptul că expunerile sectoarelor pe care noi le supraveghem, pensii private, asigurări, piață de capital, sunt minime, impactul, volatilitatea pe piața noastră a fost iarăși foarte mică”.
„Activele grecești în zona noastră, în piețele financiare sunt undeva, în piața asigurărilor 2% din total capital societăți de asigurare, în pensiile private aproape de zero, sunt ceva depozite pe care le au entitățile pe care noi le supraveghem, dar ponderile sunt mici din total active”, a subliniat el.
În ceea ce privește impactul indirect al situației din Grecia, Ionescu susține că „un al doilea val, indirect, ar putea lovi: o devalorizare a cursului de schimb care poate să ducă la creșterea costurilor pentru toate activele, poate să ducă la yield-uri mai mari pe bonduri (randamente sau dobânzi mai mari pentru obligațiuni, n.r.), poate să creeze probleme investitorilor din pensiile private, din asigurări, mai ales asigurările de viață pentru titluri de stat, pentru bondurile pe care deja le au pentru că ar crește yield-urile”.
Ionescu a subliniat totodată că din punct de vedere al sistemului bancar nu există motive de îngrijorare.