Prima pagină » Economic » Principalele riscuri pentru economia României identificate de UE

Principalele riscuri pentru economia României identificate de UE

Principalele riscuri pentru economia României identificate de UE
Deși creditarea a început să își revină, pe fondul dobânzilor scăzute, Comisia Europeană avertizează că nesiguranța și-ar putea spune cuvântul, cele mai mari riscuri identificate fiind datorate incertitudinii din cauza legii dării în plată.

CE avertizează că această lege ar putea avea un impact negativ substanțial asupra încrederii investitorilor, precum și asupra perspectivelor de creditare pe termen nedefinit și îmbracă România în incertitudine. Controversata lege a dării în plată a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că pe 13 mai primul debitor se poate prezenta la bancă pentru a-și ceda cheile la imobile și pentru a-și stinge datoria.

Comisia Europeană estimează pentru România păstrarea trendului ascendent al creșterii economice, propulsată de cererea domestică. Inflația este așteptată să intre în teritoriu pozitiv de la jumătatea anului, în timp ce piața muncii rămâne în general stabilă. CE estimează că deficitul guvernamental va crește substanțial în 2016 și 2017, pe fondul tăierilor de taxe și creșterilor cheltuielilor bugetare, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Reducerea TVA din ianuarie, precum și accelerarea creșterii salariului și o creștere a salariului minim de la 1 mai 2016, vor ajuta la creșterea venitului disponibil per gospodărie și vor impulsiona consumul, care va urca în 2016 la maximul post-criză.

Piața forței de muncă este așteptată să rămână relativ stabilă, cu o îmbunătățire modestă la capitolul creării de noi locuri de muncă. Rata șomajului este estimată să scadă modest de la 6,8% în 2015 la 6,7% în 2017.

Totuși, Comisia Europeană avertizează că creșterea salariilor în domeniul public și creșterea salariului minim vor afecta competitivitatea și crearea de noi locuri de muncă. Costul forței de muncă va crește, iar implicit costurile pentru angajatori și profiturile vor scădea.

 

Citește și