Privatizarea grupului bancar Royal Bank of Scotland, controlat de stat după bailout-ul primit în timpul crizei financiare, ar putea fi amânată încă cinci ani, potrivit ministrului pentru mediul de afaceri, Vice Cable, informează Mediafax.
Guvernul britanic deține 81% din acțiunile RBS și este de asemenea cel mai mare acționar al băncii Lloyds, unde are o participație de 41%.
Procedurile pentru privatizarea participației la Lloyd sunt pe cale să înceapă, însă situația mai dificilă în care se găsește RBS va întârzia ieșirea statului din acționariatul acesteia.
Astfel, Cable a afirmat că RBS va rămâne o bancă de stat cel puțin până la alegerile din mai 2015, chiar pentru următorii 5 ani.
Ministrul finanțelor, George Osborne, a cerut efectuarea unei evaluări pentru a determina dacă RBS ar trebui separată în două entități distincte, una care să preia activele viabile ale grupului, iar cealaltă să absoarbă activele neperformante.
Evaluarea, care urmează să fie finalizată în toamnă, a întârziat orice tentativă de vânzare a participației statului, preluată în urma unui bailout de 45 miliarde lire sterline acordat în timpul crizei financiare din 2008-2009. În prezent, pachetul valorează aproximativ 30 miliarde lire sterline.
„Nu cred că ar fi de bun simț pentru guvern să stabilească termene rigide, însă având în vedere punctul de plecare cred că este nerealist să credem că RBS va trece în proprietate privată în acest mandat parlamentar, sau poate chiar în următorii cinci ani”, a afirmat Cable pentru Sunday Telegraph, preluat de The Guardian.
RBS trebuie să vândă 315 dintre sucursalele sale, potrivit condițiilor impuse de Comisia Europeană la încasarea ajutorului de stat.