Prima pagină » Economic » Problema elenă, din nou pe agenda liderilor UE. De ce ar putea să intre în conflict Merkel și Hollande

Problema elenă, din nou pe agenda liderilor UE. De ce ar putea să intre în conflict Merkel și Hollande

Problema elenă, din nou pe agenda liderilor UE. De ce ar putea să intre în conflict Merkel și Hollande
Liderii europeni se vor reuni, miercuri, la Bruxelles în cadrul unui summit care va avea în vedere diminuarea temerilor conform cărora Grecia ar putea să aleagă părăsirea zonei euro, hotărâre care ar putea să pună în pericol și state precum Spania și Italia.

Liderii europeni se vor reuni, miercuri, la Bruxelles în cadrul unui summit care va avea în vedere diminuarea temerilor conform cărora Grecia ar putea să aleagă părăsirea zonei euro, hotărâre care ar putea să pună în pericol și state precum Spania și Italia.

Printre participanții la această întâlnire se vor număra și cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, reprezentanții celor mai mari două economii europene.

Cei doi ar putea să se confrunte în timpul discuțiilor de la Bruxelles din cauza punctelor de vedere pe care le susțin și din cauza metodelor care vor dori să le abordeze în vederea stopări criza datoriilor care amenință supraviețuirea monedei unice, informează Reuters.

Merkel: o colaborare bună „nu exclude diferența de opinii”

Angela Merkel a declarat că nu se va da în lături din a-l contrazice pe liderul francez în cadrul discuțiilor. Ea a ținut să menționeze, în timpul unei întâlniri a NATO, care a avut loc la Chicago, SUA, faptul că buna cooperare „nu exclude diferența de opinii”. „Aceste lucruri ar putea să apară pe fondul discuțiilor europene”, a mai adăugat cancelarul german.

Hollande, noul președinte socialist al Franței, a promis că încerca să tempereze acțiunile germanilor de punere în vigoare a măsurilor de austeritate în Europa. El a declarat, totodată, că vrea să evite conflictele, dar că intenționează să discute posibilitatea punerii în vigoare a obligațiunilor comune pentru statele membre ale zonei euro și că vrea să pună creșterea economică și stimularea consumului în centrul discuțiilor de la Bruxelles.

Oficialii germani, care furnizează cea mai mare parte a contribuțiilor către statele afectate puternic de criza datoriilor, mai exact Grecia, Irlanda și Portugalia, s-au opus însă, până în momentul de față, unei astfel de soluții și continuă să sprijine măsurile de austeritate.

Obama i-a atenționat pe omologii europeni cu privire la problema elenă

Și președintele american Barack Obama, a făcut presiuni asupra omologilor lui europeni pentru rezolvarea problemei elene. El a fost gazda reuniunii G8 care a avut loc înainte de summitul NATO de la Chicago. „Ceea ce se întâmplă în Grecia are un impact aici în Statele Unite”, a declarat Obama.

„Oamenii de afaceri evită să investească dacă ei observă foarte multă incertitudine deasupra Atlanticului, pentru că ei nu sunt siguri dacă acest lucru va însemna o încetinire globală adițională”, a mai subliniat președintele american.

Valoarea euro scade înainte de reuniunea de la Bruxelles

Valoarea monedei unice euro a scăzut cu 3,3% față de dolarul american pe parcursul acestei luni și aproape 4.000 de miliarde de dolari au fost scoși de pe piețele de capital pe fondul îngrijorării privind situația în care se află statul elen.

Pe lângă speculațiile privind ieșirea Greciei din zona euro, statul elen este afectat și de către instabilitatea politică din ultima perioadă, cauzată de către alegerile de pe data de 6 mai, care nu au avut un rezultat concret pentru că ofilialii de la Atena nu au reușit să ajungă la un acord în ceea ce constituirea noului guvern.

Ca urmare, un nou tur de alegeri anticipate va avea astfel loc pe data de 17 iunie.

Spania, care are cel de-al treilea cel mai mare deficit bugetar din zona euro, și-a revizuit în creștere estimările pentru deficitul aferent anului 2011, costurile de împrumut ale acestui stat apropiindu-se de cele care au dus la necesitatea obținerii de planuri de salvare de la faliment în cazul Greciei, Irlandei și Portugaliei.

Citește și