Prima pagină » Economic » Problema evaziunii fiscale din România, dezbătută în presa străină. Situația s-ar putea agrava după alegeri

Problema evaziunii fiscale din România, dezbătută în presa străină. Situația s-ar putea agrava după alegeri

Problema evaziunii fiscale din România, dezbătută în presa străină. Situația s-ar putea agrava după alegeri
Reuters publică un articol extensiv care atinge problema evaziunii fiscale în România, care se va dovedi a fi un inconvenient pentru viitorul guvern.

Reuters publică un articol despre problema evaziunii fiscale în România, care se va dovedi a fi un inconvenient pentru viitorul guvern. Jurnaliștii vorbesc despre economia subterană din țara noastră, care deține o pondere de 28% din produsul intern brut (PIB) și este a doua cea mai ridicată din Europa după Bulgaria, și despre numărul mare de angajați care nu plătesc impozit pe venit.

„Evaziunea fiscală rămâne un lucru obișnuit în România, în ciuda cererilor venite de la Uniunea Europeana, la care a aderat în 2007, și de la Fondul Monetar Internațional, care i-a oferit sprijin după criza financiară”, scrie publicația străină.

Jurnaliștii citează date ale Consiliului Fiscal care arată că unul din trei angajați nu plătește impozit pe venit și nu are o pensie asigurată și că evaziunea fiscală din România a ajuns anul trecut la 16,2% din PIB, echivalentul a circa 22 de miliarde de euro, aproape dublu față de nivelul înregistrat în anul 2000.

„Aceste lucruri din veniturile guvernului, împingând administrații succesive să îi preseze pe angajații cinstiți și afacerile cu noi taxe pentru a umple golul, lăsând puțini bani pentru investiții în țara cu cea mai slabă infrastructură rutieră din Europa, unde 40% dintre gospodării nu au băi în interior”, se mai explică în același articol.

Publicația străină îl citează, de asemenea, pe Mihai Bogza, șeful Consiliului Investitorilor Străini (CIS). „Continuăm să vedem nivele ridicate ale evaziunii fiscale la unele companii private. Acestea denaturează competiția. Taxele necolectate de la aceste companii vor ajunge în final să fie colectate prin creșteri de taxe pentru contribuabilii de bună credință”, a declarat șeful CIS.

Cei de la Reuters notează, totodată, că situația ar putea să se înrăutățească după alegerile prezidențiale de pe 2 și 16 noiembrie și că Victor Ponta, premierul român și candidat la președinție, a anunțat scăderi de taxe și a promis să facă o serie de cheltuieli „fără să explice însă de unde va lua banii” pentru toate acestea.

Ei dau, totodată, câteva exemple de măsuri luate în ultima perioadă de Ponta, precum scăderea taxei pe valoare adăugată la pâine și reîntregirea salariilor reduse cu 25% de predecesorul său, dar menționează și promisiunea candidatului de creștere a nivelului salariului minim din 2015.

Tot în același material se amintește faptul că România va fi nevoită să reducă, în 2015, deficitul buger la 1,4% din PIB, față de 2,2% ținta din 2014, „fapt care se va traduce prin creșterea taxelor, tăierea cheltuielilor și urmărirea evazioniștilor”, dar și faptul că lipsa predictibilității politicilor fiscale și riscul schimbărilor rapide de taxe ar putea rămâne în continuare elemente care descurajează investițiile străine.

Citește și