Șeful camerei angajaților din energie din Asociația Industriei Bulgare, Valentin Terziski, a explicat joi, la televiziunea națională, că există două mari probleme, conflictul dintre Rusia și Ucraina, în care Bulgaria nu are nicio influență directă, și problemele financiare care afectează sistemul energetic intern.
Terziski a subliniat faptul că Bulgaria are nevoie de noi surse de finanțare, pentru a asigura aprovizionarea cu carburanți alternativi.
Între timp, grupul rus Gazprom a anunțat joi că delegația rusă nu va reveni la masa negocierilor de la Bruxelles privind rezolvarea contenciosului pe tema gazelor cu Ucraina decât dacă Kievul și Comisia Europeană ajung la un acord privind finanțarea datoriei ucrainene.
Ministerul Economiei și Energiei din Bulgaria a anunțat, miercuri, că a avut loc o scădere a presiunii în conducta de aprovizionare cu gaze, astfel încât țara nu primește cantitatea negociată.
Terziski a sugerat că situația s-a înrăutățit joi dimineață, presiunea gazelor continuând să scadă.
El a spus că industria va fi cea mai afectată de măsura Bulgargaz, în special metalurgia, industria chimică și producătorii de sticlă. În schimb, este improbabil ca populația să aibă de suferit, întrucât este protejată prin lege.
Cel mai bun scenariu pentru această iarnă, în opinia lui Terziski, este ca Ucraina să obțină 4,5 miliarde de dolarti și să plătească datoria pentru gazele livrate de Rusia, caz în care Bulgaria va avea de rezolvat doar problema companiilor din sectorul energetic aflate în dificultate.
Cel mai prost scenariu ar fi combinarea deficitului financiar din sistemul energetic bulgar cu reducerea sau suspendarea livrărilor de gaze rusești, caz în care țara se va confrunta cu opriri ale livrărilor de agent termic și de electricitate.