Procent dramatic de tineri care au părăsit sistemul de protecție specială din România și care în prezent nu muncesc
Proporția tinerilor care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nici nu participă la activități de formare profesională este aproape dublă în cazul celor din sistemul de protecție specială din România.
Conform rezultatelor primului studiu național despre situația tinerilor care au părăsit sistemul de protecție specială din România, din totalul celor de mai sus, 46,4% sunt fete și 22,3% băieți.
În plus, 24,3% dintre tineri termină doar opt clase, iar fetele sunt de 5,5 ori mai vulnerabile.
În realitate, 65,9% din totalul tinerilor are părăsesc sistemul nu au un loc de muncă la încetarea măsurii de protecție și, cel mai adesea, tinerii ocupă poziții cu un grad foarte scăzut de calificare (51% sunt poziții de muncitor cu/fără calificare).
Un procent de 31% din totalul tinerilor care au fost instituționalizați nu sunt pregătiți să-și găsească o locuință, iar 22% dintre aceștia să-și caute un loc de muncă.
Din totalul tinerelor care au părăsit sistemul de protecție și care ai copii, 50% au născut înainte de 20 de ani.
Nu în ultimul rând, 11% din total nu locuiesc împreună cu copiii lor și aproximativ 5% dintre copiii au intrat la rândul lor în sistemul de protecție.
Principalele probleme cu care se confruntă tinerii care au părăsit sistemul de protecție specială din România
Conform experților, studiul a identificat problemele principale cu care se confruntă tinerii la ieșirea din îngrijire. Mai exact, aceștia nu au deprinderi de viață independentă formate (nu știu să gestioneze un buget, nu știu să gătească), nu au o educație potrivită, nu au o locuință decentă și sunt expuși riscurilor (prostituție, trafic de droguri etc).
Vârsta medie la care tinerii părăsesc serviciile de protecție este de 19,8 ani versus 28,1 ani pentru copiii din familii. Totodată, tinerii instituționalizați sunt pe cont propriu de timpuriu, iar pentru asta e nevoie de o pregătire susținută, care să înceapă încă de la intrarea în sistem, etapizat.
Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și SOS Satele Copiilor au lansat joi, 16 iulie 2020, primul studiu despre situația tinerilor care au părăsit sistemul de protecție specială din România.
Studiul reprezintă o premieră la nivel național, deoarece până la acest moment nu a existat o evidență detaliată asupra situației și calității vieții și o vedere de ansamblu asupra tinerilor care ies din sistemul de protecție specială a copilului în România.
Cercetarea a fost realizată de Asociația Sociometrics la cererea SOS Satele Copiilor România, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).
Studiul i-a vizat pe toți cei 13.151 tineri care au părăsit sistemul de protecție specială între 2014-2017.