Producătorii de țigări: Guvernul vrea să dubleze taxa pe viciu, ceea ce va scumpi țigările cu 2 lei pe pachet. Finanțele: Este un calcul greșit
Guvernul intenționează, prin proiectul de lege a sănătății, să dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de țigări, măsură care va duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de țigări, respectiv o creștere cu 15-20% a prețurilor, potrivit reprezentanților industriei.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) susțin însă că măsura nu va duce la scumpirea pachetelor de țigări, taxa pe viciu la tutun fiind inclusă în acciza care se aplică țigaretelor.
„Taxa pe viciu este inclusă în acciza aplicată țigaretelor iar calendarul de majorare a accizelor este cel oficial, public, din Codul Fiscal. Majorarea taxei (pe viciu n.r.) nu va afecta în niciun fel prețul final al pachetelor de țigări. Practic, Ministerul Sănătății a solicitat primirea unei sume mai mari de bani din valoarea accizei. Proiectul nu a fost avizat încă”, au declarat pentru gândul reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.
„Dacă vor fi operate scumpiri, ele nu vor fi legate de acest proiect. Fie este vorba de o neînțelegere, fie un calcul greșit”, ne-au precizat oficialii MFP.
Taxa pe viciu a fost inclusă în urmă cu câțiva ani în acciza la țigări. De la 1 iulie, acciza totală la țigări a urcat de la 76,6 euro/1.000 de țigarete la 79,19 euro/1.000 de țigarete, așa cum este prevăzut în calendarul de aliniere a accizelor la tutun, stabilit până în 2017.
Ce presupune proiectul de modificare a taxei pe viciu
Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun și băuturi alcoolice, precum și pentru finanțarea cheltuielilor de sănătate, se instituie „unele contribuții”, care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sănătății, se spune în proiect.
Astfel, firmele care produc sau importă produse din tutun vor contribui, pentru țigarete și țigări de foi, cu suma de 20 euro/1.000 de bucăți.
„Este vorba de o dublare a taxei de sănătate la 20 de euro/1.000 de țigarete. Taxa a fost introdusă în mai 2006. Era o taxă fixă foarte mare. La vremea respectivă, noi apreciam nivelul contrabandei în România între 5% și 8%, iar după această taxă aproape că s-a dublat”, au declarat agenției Mediafax un oficial al unui mare producător de țigări.
El estimează că impactul în prețuri al dublării taxei va fi o scumpire cu aproximativ 2 lei a pachetului de țigări. Prețurile țigaretelor sunt, în magazine, între 10,5 lei și 13,5 lei, astfel că o majorare de 2 lei reprezintă o scumpire cu 15% – 20%. Țigările din categoria celor mai bine vândute costă 12,5 lei.
„N-a mai fost niciodată o creștere atât de mare a prețului țigărilor”, au adăugat sursele citate.
Reprezentanții marilor producători de țigarete merg vineri la Guvern
Reprezentanții celor trei mari producători de țigarete de pe piața românească, British American Tobacco, Philip Morris și JTI, se vor întâlni vineri dimineață la Ministerul Finanțelor Publice cu oficiali ai instituției, pe care vor încerca să îi convingă să renunțe la creșterea taxei pe viciu.
Contrabanda cu țigarete s-a menținut relativ constantă în primele cinci luni ale anului, ajungând în luna mai la 13,3%, față de 13,4% în martie și 13% în ianuarie, potrivit unui studiu al companiei Novel Research.
În ultimii doi ani contrabanda a scăzut de la peste 36% la circa 13%.
„Am făcut o simulare și, dacă ajunge contrabanda la 36%, așa cum a fost în 2010, la nivelul de azi al taxelor, vorbim de 1,7 miliarde de euro pe care bugetul de stat îi va pierde într-un an”, a mai spus reprezentantul producătorului de țigarete.