„Reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 și aplicarea cotei de 9% la carne și preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate, și anume reducerea evaziunii fiscale și relansarea economică a industriei producătoare de carne și preparate din carne”, se arată într-o scrisoare deschisă obținută de MEDIAFAX, care va fi transmisă vineri premierului Victor Ponta, semnată de Asociația Română a Cărnii, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România și Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România.
Reprezentanții industriei susțin că aplicarea TVA de 9% la carne și preparate din carne în cursul acestui an este „prioritară”, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale și de diminuare a prețului la raft pentru aceste produse.
„Avem informații sigure că balanța înclină spre TVA de 20%. Dacă va fi 20%, nu se va schimba prețul la raft în niciun fel. Companiile ies după perioada asta lungă de criză și toate au nevoie de un balon de oxigen. Sigur că acel 4% (diferența TVA de la 24% la 20%, respectiv 4 puncte procentuale – n.r.) va fi un balon de oxigen pentru companii, dar consumul în niciun caz nu se va relansa”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș.
El a menționat că prețurile la raft vor scădea în cazul TVA redusă cu 16 puncte procentuale, iar consumul se va relua, contribuind la relansarea economiei, lucru care nu se va întâmpla în cazul unei cote de 20%.
Președintele organizației a arătat că reducerea generală a TVA la 20% nu va putea ajuta la revenirea agro-industriei, mai ales având în vedere că evaziunea în domeniu este foarte mare.
„În zona cărnii, nici măcar 5% nu s-au colectat banii (din TVA – n.r.), deci se va colecta cel puțin jumătate la bugetul statului dacă se aplică TVA de 9%, nu există niciun risc, ci vor fi mai mulți bani la buget, plus că se va relansa consumul, iar efectul va fi imediat. Pe de altă parte, la 20% nu se va vedea niciun efect, dimpotrivă, vor fi 4% mai puțin la buget”, a spus Timiș.
Președintele asociației a punctat că, din cauza evaziunii fiscale ridicate, „toată zona de agricultură este nebancarizată, băncile au bani, dar nu au cui să-i dea”, problemă care ar putea fi rezolvată dacă Guvernul ar reduce TVA la 9% cat mai repede, înainte de începutul anului viitor, cum prevede proiectul Codului Fiscal.
„În momentul când toată lumea este cu 9%, nu mai sunt tentați să facă prostii pentru că nu mai merită, miza este mică și atunci oamenii încep să crească business-urile și pot să împrumute bani să-și dezvolte afacerile. Este ca un carusel, dacă nu se întâmplă ceva mai rapid cu acest TVA de 9%. Și apoi, este o ocazie bună să demonstrăm că se va relansa nu numai agro-industria, ci toată economia”, a adăugat Timiș.
El apreciază că, în plus, evaziunea fiscală se va reduce cu 60% până la 80% atât la carne și produse din carne, cât și pe segmentele de lactate și legume-fructe.
Astfel, cele trei organizații solicită premierului în scrisoarea deschisă „menținerea deciziei inițiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru carne și preparate din carne în cursul anului 2015 și aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurând astfel încasări mai mari la bugetul de stat și oferind un bun exemplu și pentru celelalte produse”.
Ponta a declarat luni că Guvernul va dispune săptămâna viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.
El a anunțat recent că Executivul intenționează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească ce variantă va aplica.
Vineri, Ponta a precizat că datele estimate pentru trimestrul I indică un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, în condițiile în care construcția bugetară prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adăugând că pentru România, țară care vrea să se dezvolte, excedentul bugetar nu este neapărat un lucru bun.
El a argumentat astfel că Guvernul are posibilitatea să diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau să introducă TVA de 9% pentru produse alimentare de bază, începând cu luna iunie.