Producătorul german de baterii VARTA este în picaj | Mai mulți investitori vor să SALVEZE compania | Banii se varsă în DATORII

Publicat: 02 08. 2024, 16:24
Actualizat: 02 08. 2024, 16:26
Sursa foto: Shutterstock

Producătorul german de baterii Varta întâmpină dificultăți financiare. Statul a oferit o subvenție de 100 de milioane de euro pentru a suplini lipsurile, însă nu sunt suficienți.

Varta a primit ajutor de la stat, însă tot se luptă pentru supraviețuire. Producătorul cu o tradiție de peste un secol a stat la baza multor inovații din industrie. Când astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pe lună în 1969, camera folosită la realizarea pozelor selenare era alimentată de un acumulator Varta.

Airpod-urile de la Apple funcționează pe bază de acumulatori produși de companie. Producătorul german este lider în industria bateriilor pentru aparate auditive. De la uz casnic până la uz industrial, compania a pus în mișcare o lume întreagă, notează Zeit.

Ce s-a întâmplat de au intrat în datorii? De la tranziția ecologică, problemele din lanțurile de aprovizionare create din cauza problemelor geopolitice globale, criza energetică, războiul din Ucraina, toate au contribuit la declinul gigantului industrial german, care nu a mai putut face față creșterii prețurilor și lipsei materiilor prime necesare desfășurării activității.

Guvernul german a promis un ajutor de până la 300 de milioane de euro, din care momentan a livrat o treime. Inclusiv producătorul de automobile Porsche s-a implicat și a achiziționat un pachet de acțiuni. Mișcarea făcută de constructorul auto a generat interes din partea altor investitori, care doresc să participe la relansarea companiei.

Însă până când autoritățile vor aloca restul subvențiilor promise și se vor alătura alți asociați, valoarea acțiunilor scade dramatic. De la maximul înregistrat în urmă cu trei ani, la peste 160 de euro, la sfârșitul lunii iulie acțiunile firmei erau doar 2,32 euro. Varta are nevoie urgentă de un plan dedicat restructurării datoriilor. În lipsa acestuia, nu se vor putea face investiții coerente și compania va continua să funcționeze pe minus.

CITEȘTE ȘI:

Bloomberg: UE are în vizor companiile tehnologice americane, dar ar putea rata ținta /DECALAJUL transatlantic s-ar putea accentua