Producția alimentară în pericol. Înmulțirea riscurilor la adresa albinelor ne poate lăsa fără hrană

Publicat: 29 02. 2016, 18:40

Pesticidele, lipsa habitatelor, distruse de orașe și ferme, bolile și modificările climatice se numără printre amenințările la adresa celor aproximativ 20.000 de specii de albine și a altor polenizatori, precum păsări, fluturi, gândaci și lilieci, care fertilizează florile prin răspândirea polenului, susține studiul IPBES. Economia mondială și sănătatea umană depind în mare parte de aceste animale, se mai arată în concluziile cercetării efectuate în raportul efectuat în 124 de state ale lumii.

„Polenizatorii sunt vitali pentru economia mondială și sănătatea umană”, a declarat Zakri Abdul Hamid, președintele IPBES. El a precizat că o sumă cuprinsă între 235 și 577 de miliarde de dolari din producția alimentară mondială depinde de polenizatori.

Sectorul alimentar oferă locuri de muncă pentru milioane de persoane, de la culegătorii de cafea din Brazilia, la cultivatorii de cacao din Ghana sau cei de migdale din California și producătorii de mere din China.

„Analizele regionale și naționale asupra insectelor polenizatoare arată un nivel ridicat al amenințărilor, în special pentru albine și fluturi”, a mai spus Abdul Hamid Zakri. Astfel, studiul arată că, doar în Europa, 9% din speciile de albine și fluturi sunt în pericol de dispariție. Principalul pericol sunt pesticidele, în special neonicotinoidele, care au provocat efecte devastatoare în America de Nord și Europa. Mai grav este că pe termen lung impactul acestor substanțe nu poate fi încă evaluat.

„Este cu siguranță dăunător pentru albine sălbatice, și încă nu știm ce efecte va avea în timp pentru populație” , a declarat Simon Potts, profesor la Universitatea din Reading, Anglia și co-președinte al raportului.

Un alt capitol al studiului avertizează asupra culturilor modificate genetic, al căror impact asupra polenizatorilor este în continuare puțin înțeles.

Raportul afirmă că posibila dispariție a polenizatorilor nu va avea doar un efect negativ asupra mediului, ci va afecta grav și economia mondială, deoarece, în ultimii 50 de ani, valoarea producției agricole dependente de polenizatori a crescut cu 300%.  Astfel, doar albina domestică, cel mai răspândit polenizator, produce 1,6 milioane tone de miere pe an.

„Vestea bună este că există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscurile”, a spus Zakri. Plantarea de fâșii de flori sălbatice ar putea atrage polenizatorii spre lanurile de culturi, iar reducerea utilizării pesticidelor sau trecerea la agricultura organică ar reduce pagubele.

„Sunt unele lucruri pe care oamenii le pot face pe câmp sau în plantații”, a mai afirmat și Potts. Micii fermieri ar putea lăsa plantele sălbatice care cresc pe o parte din terenurile lor, oamenii din orașe ar putea planta flori în grădinile lor din spate sau în cutiile pentru ferestre.