Prima pagină » Economic » Seceta lovește producția de lapte de măgăriță! Românii cu probleme respiratorii, afectați

Seceta lovește producția de lapte de măgăriță! Românii cu probleme respiratorii, afectați

Canicula provoacă pierderi uriașe în agricultura românească, mai ales la producția de lapte de măgăriță. Fermierii sunt în pierdere financiară din cauza recoltelor compromise. 

Terenurile agricole sunt pârjolite din cauza secetei. Producția laptelui de măgăriță a scăzut cu 57% după ce pășunile au fost pârjolite.

Producția de lapte de măgăriță a scăzut la jumătate

Scăderea nivelului de apă din sol afectează producătorii agricoli și crescătorii de animale.  Pentru că luna iulie a fost una caniculară, calitatea ierbii a scăzut.

De exemplu, într-o fermă cu 30 măgărițe din Bihor, producția a fost redusă la jumătate, rezultând o dublă pierdere.

Laptele de măgăriță, fiind extrem de scump (numai o sticlă de 0.25L  costă 35 LEI, iar un litru ajunge la 100 lei), este comandat de pacienți care suferă de astm sau de Long Covid, transmite Digi24.

80% din recoltele de porumb, pârjolite

Potrivit Antena 3 CNN, fermierii deja se simt neputincioși în fața secetei din caua lipsei unor sisteme de irigație. România deja traversează o criză a apei.

Fermierii au primit apă de la stat cu porția în ciuda contractelor și tot nu au reușit să-și ude toate recoltele. Au fost mai multe avarii în sistemele de irigație din Ialomița, la temperaturi de 40 grade. În proporție de 80% din  recoltele de porumb și Floarea-soarelui sunt compromise.

Canalele de irigație sunt epuizate. Ca urmare, recolta de porumb va fi de 10 ori mai mică anul acesta. Sute de fermieri din județul Vaslui, în lipsa unor canale, au recoltele distruse, iar falimentul le bate la ușă. Fermieri cu 30 ani de activitate în domeniu spun că niciodată nu s-au confruntat cu așa ceva. Statul român promite că se vor iriga 2 milioane de hectare în 2027 dacă vor primi investiții europene.

Fermierii cer ca județul Olt să fie declarat calamitat în totalitate

Este o situație critică în Olt. Județul are cea mai mare suprafață agricolă calamitată din țară. Peste 143.000 de hectare de porumb și floarea soarelui au fost distruse de secetă, iar sute de fermieri care au semnat deja un memoriu, cer ministrului agriculturii să declare calamitat tot județul Olt.

Angajații Direcției Agricole Olt nu mai fac față în teren, la evaluarea pagubelor.Un adevărat dezastru este pe câmpurile agricole din localitatea Osica, din județul Olt, unde au mers, miercuri, echipele de la Direcția agricolă Olt.Fermierii spun ca nu mai pot recupera nimic din cultură.

„Peste 80 la sută din recoltă este distrusă din cauza secetei. Ce să mai facem? Pagubele sunt foarte mari”, spune Marius Măerean, fermier.Chiar membrii comisiei spun că nu se justifica să aducă aici combina să recolteze din ce a mai rămas în cultură.

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Este dezastru în Olt! Fermierii cer ca județul să fie declarat calamitat în totalitate, din cauza secetei

 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și