Productivitatea muncii este în scădere în zona euro, fiind sub așteptările Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce riscă să afecteze eforturile de readucere a inflației la nivelul de 2,0%.
Conform grupului media Bloomberg, productivitatea muncii a scăzut cu 0,4% în trimestrul al doilea din 2024, după o scădere de 0,5% în trimestrul anterior.
Experții Băncii Centrale Europene se așteptau la o scădere de doar 0,3% a productivității muncii în trimestrul al doilea.
”Creșterea productivității muncii este esențială pentru intensificarea activităților economice, dar și pentru stabilizarea inflației. Face parte dintr-o combinație prin care sunt moderate creșterile salariale, prin care firmele pot absorbi o parte din majorările salariale și prin care pot fi reduse costurile de producție”, notează grupul media Bloomberg.
Mai mulți oficiali europeni, inclusiv președintele BCE, Christine Lagarde, au evidențiat importanța menținerii combinației ”profiturilor, salariilor și productivității”.
Unii analiști independenți cred că sunt prea optimiste estimările BCE referitoare la creșterea productivității în zona euro cu circa 1,0% în 2025 și în 2026, un ritm peste nivelul de 0,6% din ultimele două decenii anterioare pandemiei.
”În contextul în care productivitatea este în scădere acum, riscul ca inflația să rămână ridicată pe termen mai lung crește”, afirmă Carsten Brzeski, directorul Diviziei de analize macroeconomice din cadrul grupului bancar ING.
Înaintea reuniunii de politică monetară din septembrie, ”BCE se confruntă cu o nouă problemă: cum să justifice o reducere a dobânzii când factorii inflației indică o creștere”, subliniază Carsten Brzeski.
Piet Haines Christiansen, economist la Danske Bank, consideră ”îngrijorătoare” noile date.
”Productivitatea în trimestrul al doilea este sub estimările BCE. În cazul în care creșterile salariale nu încetinesc suficient de mult, s-ar putea ca BCE să nu aibă argumente suficiente pentru reducerea dobânzilor, astfel că ar putea menține nivelul acestora în septembrie”, subliniază Piet Haines Christiansen.
Foto: Profimedia
Citește și: