Prima pagină » Economic » Productivitatea muncii în industrie s-a redus,deși salariile au urcat. Avertizarea BNR

Productivitatea muncii în industrie s-a redus,deși salariile au urcat. Avertizarea BNR

Productivitatea muncii în industrie s-a redus,deși salariile au urcat. Avertizarea BNR
Productivitatea muncii în industrie a rămas în urmă față de creșterea salariului brut nominal în industrie, fiind necesară o recorelare a acestora prin reforme structurale care să impulsioneze productivitatea sau prin temperarea majorării salariale, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Numărul de salariați a fost în creștere atât în sectorul privat, dar începând cu anul 2015 și în sectorul bugetar. Câștigul salarial brut a avut creșteri foarte importante, trebuie să remarcăm o creștere mult mai rapidă în a doua jumătate a anului 2015 a câștigului salarial brut din sectorul bugetar comparativ cu creșterile din sectorul real. Totodată, se observă o rămânere în urmă a productivității muncii în industrie față de creșterea salariului brut nominal în industrie. Cu alte cuvinte, în prezent, productivitatea muncii în industrie nu sprijină această dinamică a salariilor, iar recorelarea este necesară”, a declarat marți Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Aceasta poate fi realizată prin reforme structurale care să ducă la o creștere mai accentuată a productivității ori prin o temperare a creșterilor salariale, pentru ca această corelație „să nu se rupă” la un moment dat.

„Creșterea salariilor în sectorul public, dar mai ales în sectorul privat, nu cred că poate să fie stăvilită ușor. Cel mai bun indicator este factorul pieței: în sectorul privat, faptul că prin creșterea salariului cresc costurile și nu le mai poate acoperi din prețuri, prețul pieței nu-i mai dă voie – și aici vorbim de forțele pieței, iar dincolo vorbim de disciplina fiscală, nivelul deficitului fiscal, nivelul și ponderea cheltuielilor cu salariile în total cheltuieli bugetare”, a explicat Isărescu.

El a punctat că în România se tinde spre o egalizare a salariilor cu cele din restul statelor europene, însă trebuie ținut cont și de alți factori, de faptul că și cheltuielile și costurile sunt mai mari în țările respective.

„În momentul când ai deschis total granițele, ai această posibilitatea ca populația să lucreze în străinătate la alte salarii, (…) va fi totuși o egalizare, dar nu la același nivel. Când vorbim despre un anumit proces de egalizare a salariilor, e vorba și de anumite condiții”, a adăugat guvernatorul.

Citește și